Jezte méně tuků, zmenší se vám bříško a sníží riziko rakoviny slinivky

Obézní lidé mohou trpět různými chorobami spojenými s jejich nadváhou. Nejvíce ale trpí důležitý životní orgán – slinivka břišní. Důvodem je zvýšená míra břišního tuku, který vzniká konzumací nezdravých potravin a slinivku tak zbytečně zatěžuje, čímž se zhoršuje její nezbytná činnost v lidském těle.

Kdy se můžeme nazývat obézními

Za obezitu se obecně považuje stav, kdy v našem těle panuje nepoměr mezi příjmem a výdejem energie. K tomuto stavu dochází při soustavném či nárazovém příjmu velkého množství potravy, bez kompenzace dostatečným výdejem energie. Nadbytečnou energii člověk přijímá nejčastěji z tučných jídel, průmyslově zpracovaných potravin, pečiva a sladkostí, ale i alkoholu. Posledním a nejjasnějším měřítkem, že k obezitě naše tělo směřuje, je zvyšující se hmotnost a tělesné proporce.

Nemoci jsou důsledek obezity

Pokud patříte mezi obézní, váš organismus je natolik zatěžován nadměrným přísunem tuku, že kromě problémů se slinivkou můžou tělo ohrožovat i daleko závažnější onemocnění jako:

  • Cukrovka 2. typu coby důsledek inzulinové rezistence
  • Vysoký krevní tlak
  • Srdeční a cévní choroby včetně mozkové mrtvice
  • Infarkt myokardu
  • Artróza z nadměrného zatížení kloubů

Mnohé z nich jsou přitom život ohrožující stavy, které je třeba řešit co nejdříve. Řešením přitom není předepsání léků nebo krátkodobá hospitalizace, ale především trvalá změna životního stylu. Klíčem ke zdraví není nic jiného než vyvážená strava a pravidelná pohybová aktivita.

Břišní tuk bývá spojen s civilizačními nemocemi
pixabay.com

Studie varuje před nenasycenými tuky

Vědci z amerického Phoenixu se ve své studii problémem tuku a reakce slinivky břišní zabývali podrobněji a došli k zajímavým výsledkům. Prokázali, že tuk v břiše se rychle odbourává během náhlého zánětu slinivky

Urychlovačem zánětu slinivky je totiž enzym zvaný steapsin. Podněcuje tvorbu mastných kyselin, což způsobuje selhání životně důležitých tělesných orgánů, jako jsou ledviny či plíce. 

Podle odborníků si ovšem musíme dávat pozor i na nadměrnou konzumaci nenasycených tuků. Jedním z nich je kyselina olejová, která je obsažena také v olivovém oleji. Ten je sice Americkým úřadem pro kontrolu potravin a léčiv považován za bezpečnější, ale v nepřiměřeném množství také zvyšuje riziko selhání orgánů.

Olivový olej je zdravější alternativou živočišných tuků
pixabay.com

Slinivka je důležitý pomocník

Jedná se o žlázu, která se nachází v horní části břicha. Produkuje životně důležité enzymy, které napomáhají trávení. Dále produkuje hormony, které pomáhají regulovat způsob, jakým tělo zpracovává cukr neboli glukózu.

Výsledky výzkumu poukazují na nové možnosti léčby rakoviny slinivky břišní – terapeutické léčení, které by mohlo vést k minimalizování počtu pacientů s rakovinou slinivky a jiných životně důležitých orgánů. Zpomalením některých procesů v organismu mohou být vědci schopni zabránit těžkým záchvatům slinivky, vyhnout se dlouhodobým hospitalizacím pacientů a především zachránit lidské životy.

Zdravá strava je jediným řešením na problémy spojené s obezitou
pixabay.com

Martina Nosálková

Miluju chvíle ticha uprostřed lesa i cvrkot svých dvou mláďat. Věřím na přirozenost a rovnováhu. Pokud na světě existuje nějaký léčivý zázrak, je to síla přírody a její dary, které se musíme znovu naučit využívat.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X