Každoročně přibývá velké množství lidí trpících Alzheimerovou chorobou. Přestože neexistují žádné způsoby, kterými můžeme zabránit vzniku demence, můžeme podniknout určité kroky, které sníží riziko jejího vzniku. Patří mezi ně pravidelný pohyb a vhodná životospráva a strava. Podívejte se na některé potraviny, které podpoří činnost mozku a můžou zlepšit paměť.
Špenát
Patří do skupiny zelené listové zeleniny. Obdobné účinky nabízí také římský salát nebo mangold. Špenát můžete zařadit do jídelníčku na celou řadu způsobů. Lze jej využít jakou součást zeleninových salátů nebo jej orestovat jako přílohu v olivovém oleji a česneku.
Rajčata
Obsahují lykopen, což je velmi účinný antioxidant. Bylo zjištěno, že lidé, kteří konzumují větší množství rajčat, mají snížené riziko výskytu Alzheimerovy choroby. Rajčata můžete konzumovat čerstvá, jako součást zeleninových salátů, nebo je můžete připravovat pomocí některých tepelných úprav.
Brokolice
Obsahuje velké množství cholinu a vitamínu K, jež pomáhají udržovat naši paměť bystrou. Pokud vás tedy čeká nějaká činnost, při níž budete potřebovat, aby vaše paměť fungovala dokonale, dopřejte si před ní brokolici.
Avokádo
Avokádo je považováno za superpotravinu. Kyselina listová a vitamín K, které jsou, kromě jiného, v avokádu obsažené, pomáhají v boji proti mozkové mrtvici. Z avokáda lze připravit vynikající pomazánku či guacamole.
Borůvky
Tyto malé bobulky obsahují velké množství antioxidantů, vitamín K a C a vlákninu. Mozek před stresem a degenerací chrání kyselina galová.
Vlašské ořechy
Potravina vhodní pro podporu zdraví srdce, ale díky obsahu mastných kyselin omega-3 a omega-6 jsou vhodné i pro mozek. Kromě toho nám tento druh ořechů nabízí také vitamíny B6 a E, které také podporují zdraví mozku.