Chystáte se oslavit svátek všech zamilovaných? Vyzkoušejte letos snadné recepty na kompletní Valentýnskou večeři, kterou si nebudete muset vyčítat ještě týden.
Thajská krémová polévka s červenou řepou a kokosovým mlékem
Kdy jindy se hodí růžová polévka, než na svatého Valentýna? Vyzkoušejte tuto exotickou pochoutku, která nejen skvěle vypadá, ale výborně vás nastartuje na celé slavnostní menu.
1 porce polévky má zhruba 263 kcal, 20,8 g tuku, 9,3 g cukru, 4,2 g vlákniny a 4,2 g proteinů. Navíc obsahuje vitamín A, C, železo a vápník.
Suroviny:
- 1,5 kg červené řepy
- 1 velká cibule
- 1 l vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
- 50g kokosového mléka
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce čerstvého zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce thajské červené kari pasty
- Šťáva z 1 limetky
- Mořská sůl, podle chuti
- Trocha kokosového mléka, sezamová semínka a čerstvý koriandr na ozdobení
Postup:
- Čerstvou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Ve velkém hrnci rozehřejte kokosový olej a orestujte na něm cibuli dozlatova.
- Přidejte nasekaný zázvor, prolisovaný česnek a kari pastu a míchejte cca 2 minuty.
- Přidejte červenou řepu a zalijte vývarem.
- Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte zhruba 20 minut.
- Polévku rozmixujte a vmíchejte kokosové mléko spolu s limetkovou šťávou.
- Osolte dle chuti a podávejte ozdobené trochou kokosového mléka, sezamovými semínky a snítkou čerstvého koriandru (nemusí být)
Grilované kuře s oříšky a hořčičnou omáčkou
Pokud jde o jídlo, bývají pánové většinou konzervativní. Kousek propečeného masa tedy nemůžete udělat chybu. Pokud se stravujete podle low-carb diety, místo přílohy připravte fazolkové lusky.
1 porce masa s omáčkou má zhruba 462 kcal, 22 g tuku, 3,3 g cukru, 2,7 g vlákniny a 54,4 g proteinů. Navíc obsahuje vitamín A, C, hořčík a železo.
Suroviny na kuře s hořčičným přelivem:
- 4 kuřecí stehna
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce čerstvé petrželky
- sůl, pepř, tymián
- nasekané vlašské ořechy, černý pepř a čerstvá petržel na ozdobu
Suroviny na smetanovou omáčku:
- 120g vlašských ořechů
- 250 ml vody
- 1 1/2 lžíce dijonské hořčice
- 1 malý stroužek česneku
- 1/4 čajové lžičky balzamikového octa
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Rozpalte gril na středně vysokou teplotu.
- Na pánvi na sucho orestujte ořechy. Nechte lehce vychladnout.
- V míse smíchejte ořechy s vodou, hořčicí, rozmačkaným česnekem, balsamicem a rozmixujte ponorným mixérem. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte nasekanou čerstvou petrželku a tymián.
- Kuřecí stehna důkladně potřete hořčičnou směsí a kůží navrch položte na gril. Grilujte cca 15 minut.
- Otočte maso kůží dolů a grilujte z druhé strany 5-8 minut. Vnitřní teplota masa by měla mít cca 165°C.
- Kuřecí stehna můžete připravit také v troubě- pečte 30 min na 200°C, poté stáhněte teplotu na 175°C a pečte cca 20 minut.
Low carb vanilková zmrzlina bez laktózy
Sladká tečka nesmí chybět, ale co takhle ji zkusit udělat zdravější? Vyzkoušejte snadný recept na domácí zmrzlinu z kokosového mléka a vanilky, kterou si zamilujete nejen na sv. Valentýna!
1 porce zmrzliny má zhruba 325 kcal, 26,4 g tuku, 20 g cukru, 2,7 g vlákniny a 2,5 g proteinů. Dále obsahuje vápník, hořčík a draslík.
Suroviny:
- 3 plechovky kokosového mléka (lepší je plnotučné)
- 200 g kokosového cukru
- 1 vanilkový lusk
Postup:
- Rozřízněte podélně vanilkový lusk a pomocí nože z něj vyškrábněte všechna zrníčka.
- V hrnci smíchejte kokosové mléko, vanilku a kokosový cukr.
- Na mírném ohni zahřejte, dokud se suroviny nerozpustí (nevařte!)
- Přelijte směs do plastové nádoby a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Dejte do mrazáku. Každých 20 minut opatrně promíchejte a znovu zamrazte. Opakujte 4x.
- Před podáváním nechce zmrzlinu asi 10 minut venku.
Zdroj: theendlessmeal.com