Durian je označení pro rod tropických stromů z čeledi slézovité. Existuje až na třicet druhů durianů, přičemž je známo devět druhů, které plodí jedlé ovoce. Mezinárodně se pod názvem durian chápe plod durianu cibetkového (Durio zibethinus). V jihovýchodní Asii je tento druh exotického ovoce považovaný za nesmírnou pochoutku. I když plody nesmírně zapáchají, místní obyvatelé durian nazývají “králem ovoce”.

Strom

Strom durianu dosahuje výšky 25-30 metrů. Výška se odvíjí od daného druhu durianu. Strom má neopadávající listy, které mají elipsovitý tvar a jsou dlouhé 10-18 cm. Strom začíná plodit po čtyřech až pěti letech a plod zraje přibližně tři měsíce. Svým původem je durian z Malajsie, ale rozšířil se do Indonésie, Thajska a jihozápadní Asie. Hojně se pěstuje především v Thajsku, kde byste našli i největší durianovou plantáž světa.

Plody

Plody durianu jsou velké, mají silný specifický zápach a tlustou slupku pokrytou trny ve tvaru pyramidy. Plod může dosahovat délky až 30 cm a průměru 15 cm. Jeho váha se pohybuje od 1-3 kg. Od druhu durianu se odvíjí vždy i tvar plodů. Plody mohou být podlouhlé, ale i kulaté a barva slupky se pohybuje od zelené po barvu hnědou. Dužina je světle žlutá a ukrývají se v ní červenohnědá semena. Dužina durianu je jedlá, ale nesmírně zapáchá. Konzumuje se právě dužina a po tepelné úpravě i semena durianu.

durian

Chuť durianu

Dužina durianu mnoha lidem chutná právě díky příjemné sladkosti. Lidé se v otázce konzumace dužiny durianu dělí na dva tábory. A to ty, kterým durian chutná a ty, které durian přes svou sladkou chuť odpudí odporným aromatem. Jeho dužina mnohým připomíná chutí i konzistencí banán či vanilkový puding. Durian je v jihovýchodní Asii z důvodu svého zápachu často zakázán v hotelích či některých dopravních prostředcích, jelikož zapáchá i přes svou tlustou slupku. Zápach durianu bývá často přirovnáván k zápachu špinavých ponožek, veřejných záchodků či opravdu velmi zralého sýru.

Zdravotní přínos

Durian obsahuje mnoho vitamínu C, aminokyselin niacinu, riboflavinu a tryptofanu. Je dobrým zdrojem draslíku a železa. Podílí se na zdraví kůže, snižuje krevní tlak a je bohatý na vlákninu. Durian je považován za afrodiziakum a má vliv na horečku, snižuje ji.

Použití

Durian se konzumuje čerstvý, ale v Asii se používá i k ochucení sladkostí, například zmrzliny, mléčných koktejlů či se z něj připravuje džem. Z durianu se používají i semena, která se vaří či smaží na kokosovém oleji.

POZOR: Durian se nesmí kombinovat s alkoholem. V případě požití durianu a alkoholu může hrozit i smrtelné riziko. Durian totiž brání tělu odbourávat alkohol. Jeho konzumace se nedoporučuje ani těhotným ženám či osobám se žaludečními potížemi.

Zdroje obrázků: https://www.flickr.com/photos/fchungcw/14991381488, https://www.flickr.com/photos/yimhafiz/4835066590