Zdravé vaření v litinovém hrnci

Ke zdravému životnímu stylu patří vaření v nádobí, které je šetrné k potravinám i našemu zdraví. Léty ověřeným materiálem pro výrobu kvalitního, zdravotně nezávadného nádobí, je litina.

Nejčastěji se setkáme z litinovými pánvemi a hrnci. Zatímco pánev z litiny je skvělá na rychlou přípravu jídel při vyšších teplotách (například grilování), je litinový hrnec zcela univerzálním kusem nádobí, vhodným pro jakoukoliv kuchařskou úpravu potravin.

Použijete ho na všechny typy sporáků, do trouby, ale i na otevřený oheň. Protože údržba nádobí ze surové litiny je poměrně náročná, jsou oblíbené hrnce ze smaltované litiny.

Smaltování nádobí

Smaltování je velmi stará technika, nádobí se smaltuje proto, aby se železný základ opatřil ochrannou vrstvou. Ochranná vrstva ze smaltu brání rezivění železného pláště, smalt má zčásti nepřilnavé vlastnosti. Díky smaltu se litinové nádobí lépe udržuje, při vaření se do pokrmu neuvolňují žádné zdraví škodlivé látky.

Smalt plní také estetickou funkci. Smaltovaná vrstva může být různě barevná, barevným smaltem se nádobí potahuje především zvenčí. Litinový hrnec tak koupíte třeba v červeném, zeleném nebo modrém provedení, sladěném s vaší kuchyní.

Vaříme v litinovém hrnci

Litinový hrnec se velmi dobře hodí na přípravu pomalu dušených jídel, ale také rychle restovaných mas nebo zeleniny. Hrnec se pomalu zahřívá, ovšem teplo výborně akumuluje a sálá, pokrmy připravované v litinovém hrnci jsou rovnoměrně propečené, podušené.

Připravují se v něm skvělé guláše, rolády, jídla z jednoho hrnce, tzv. eintopf. K litinovému hrnci vždy patří dobře padnoucí poklička, ideálně také z litiny, aby bylo možné vložit nádobí do trouby a zde pokrm péct nebo dusit.

Oválné litinové hrnce jsou oblíbené pro pečení chleba, tvar je vhodný místo klasického pekáče pro přípravu drůbeže, například kuřete.

Litina vhodná na všechny typy sporáků

V mnohých domácnostech dnes nalezneme sporáky s indukční plotýnkou. Mezi časté dotazy patří ty, které se týkají vhodnosti litinového hrnce na indukci. Odpověď zní jednoznačně ano! Litina je směs železa s uhlíkem, je těžká a přirozeně magnetická, na indukci přímo ideální.

Žádný problém nebudete mít ani s plynovým sporákem nebo elektrickou plotýnkou.

Litina je těžká, pokud máte sklokeramickou desku, nešoupejte s litinovým nádobím sem a tam po desce, ale hrnec nadzvedněte a přeneste na místo, kam potřebujete. Posunováním nádobí po povrchu sklokeramické desky byste ji mohli poškrábat.

Pavla Novotná

Miluji přírodu a vše co s ní souvisí. Hrozně ráda cestuji a zajímám se o různé bio produkty, zdraví prospěšné látky, vitamíny apod. Snad vám moje články pomohou najít odpovědi na otázky co vás trápí.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X