Dopřejte si lahodné polévky, které zahřejí nejen na těle, ale také na duši. Vyzkoušejte recepty z celého světa, které vás překvapí svou exotickou chutí, dodají všechny potřebné živiny pro váš organismus a třeba pomůžou i s hubnutím.
Řecká polévka Avgolemono
Podle mnoha gurmánů je to nejlepší řecké jídlo. Jemná kuřecí polévka zahuštěná vejci a rýží, jíž dokonalou chuť přinese citronová šťáva. Vystačíte si pouze s osmi ingrediencemi a za méně než 30 minut můžete obědvat. Díky vejcím obsahuje vysoké množství proteinů a proto se hodí na doplnění energie po cvičení.
Caldo de pollo: pikantní polévka z Mexika
Znovu je hlavní postavou kuřecí maso, netradičně spojené s avokádem, koriandrem nebo papričkami jalapeno. Tento recept je skvělý pro milovníky ostřejších jídel, která podle mnoha odborníků podporují spalování tuků.
Korejská hovězí polévka Yukgaejang
Asijské polévky jsou oblíbené po celém světě a rozhodně k tomu mají důvod. Tradiční Čínská medicína oslavuje poctivou polévku jako nejzdravější jídlo, které si můžete dopřát kdykoliv během dne. Korea zase nabízí tradiční hovězí polévku se zeleninou. Perfektní volba pro chladné večery, které podpoří vaši imunitu a prohřeje celé tělo.
Polská kapustnice s rýží
Pro netradiční chutě nemusíte chodit daleko. Tato originální kapustová polévka je z Polska a je plná vepřového masa a zelí. Zkuste ji s hnědou rýží, která vám dodá pomalé sacharidy a vlákninu a tím vás zasytí na delší dobu.
Vydatná Brazilská polévka
Zabrousit můžete do Brazílie, která nabídne polévku z černých fazolí. Navíc obsahuje slaninu, vepřovou plec, hovězí žebra a šunku. Polévka je velmi sytá, takže nebude zapotřebí dalšího chodu. Dopřát si ji můžete hlavně v zimním období, kdy vás příjemně zahřeje.
Polévka Soto Ayam z Indonésie
Tato kuřecí polévka je okořeněna kurkumou, koriandrem a zázvorem. Tím získá zajímavou žlutou barvu a je oblíbeným pokrmem nejen v Singapuru nebo Malajsii. Kuřecí vývar je skvělý na posílení imunity a dopřát si jej můžete kdykoliv během roku.
Portugalské Caldo verde
Portugalsko je proslulé svou polévkou Caldo verde. Kapustová polévka je velmi oblíbenou, je ochucená chorizem nebo jinou klobásou a podává se s chlebem. Pokud máte podobný typ polévek rádi, můžete si připravit i tradiční slovenskou kapustnici, ale vyhněte se přílišnému zahušťování moukou.
Norská gulášová polévka
Norská Lapskaus polévka je vlastně guláš, který vás zahřeje. Jeho součástí jsou hovězí maso, mrkev, brambory a vaří se kolem dvou hodin. Maso musí být dokonale křehké. Spojení silného vývaru a vařeného libového masa se zeleninou je ideální lehkou večeří i zdravým obědem.
Zdroj: healthline.com