Moruše jsou zajímavým plodem ovocného stromu Morušovníku. Svým tvarem jsou sice velmi podobné ostružině, ale chutnají odlišně a velmi často se prodávají v sušené formě. Už jste moruši ochutnali? Vypěstovat si přitom morušovník můžete i na své zahradě.

Morušovník

Morušovník (Morus) patří do rodu rostlin z čeledi morušovité. Zajímavé je, že se morušovník dožívá i několik stovek let. Jedná se o ovocný strom, který je pěstován především v teplých oblastech, ale zvládne i tuhé zimy v oblastech chladnějších. Lze je tedy pěstovat i v České republice. Především celkové oteplování klimatu usnadňuje jejich šíření po Evropě. Svým původem je však morušovník z Asie. Například v jižní Evropě jsou plody známé již od dob antického starověku. Morušovník plodí plody zvané moruše, přičemž jsou svým tvarem velmi podobné ostružinám.

Plody

Barva plodů morušovníku je zpravidla fialová či bílá, záleží na druhu morušovníku, může být i morušovník bílý (Morus alba). Plody jsou samozřejmě jedlé a velmi chutné. V dávné době byli v Evropě velmi oblíbené, dnes patří mezi spíše pozapomenuté plody. Jejich chuť je příjemně sladká a šťavnatá. Pro konzumaci se volí spíše tmavé plody morušovníku černého, jelikož mají lepší chuť než plody z morušovníku bílého, které jsou také jedlé.

Využití

Z plodů morušovníku se vyrábí sirup, čaje, ale hojně se také suší a přidávají se do nejrůznějších směsí či je můžete zakoupit samostatně. Morušovník je také spojen s výrobou hedvábí. Listy morušovníku jsou totiž jedinou potravou pro housenky motýla bource morušového. Jejich význam je v tomto směru opravdu velký a hrají nezastupitelnou roli při výrobě hedvábí. Dřevo morušovníku je také využíváno k výrobě speciálních soudků a například v Turecku k výrobě hudebních nástrojů.

Moruše v kuchyni

Moruše se postupně dostávají až k nám a my ji nejběžněji můžeme sehnat v sušené formě. Z čerstvých moruší lze připravit mošt, víno, džem, jíst je jen tak samotné nebo je zavařit. Po usušení lze moruše používat i jako přírodní sladidlo, přidat je do ranních kaší či jako ozdobu do ovocného salátu.

Nutriční hodnoty

Plody jsou dobrým zdrojem vitamínu C a K, železa, vápníku, fosforu, hořčíku a draslíku. Obsahuje také dávku vlákniny a resveratrolu. Až z 50 % je zdrojem přírodních cukrů, glukózy a fruktózy.

Zdravotní přínos

Moruše s tmavým zabarvením obsahují bohaté množství resveratrolu, přírodního antioxidantu a polyfenolu. Šťáva z plodů má antibakteriální účinky a působí močopudně. Má vliv i na léčbu kašle, působí proti bolestem v krku a snižuje horečku. V tradiční medicíně jsou moruše používány i jako pomocníci v léčbě vysokého tlaku či problémů s trávením. Pomáhají také udržet hladinu červených krvinek v normálu a mají lehce projímavé účinky.

Listy morušovníku

Využít při léčbě se dají také listy. Připravuje se čaj z listů, který napomáhá při revmatismu. Listy navíc obsahují fytosteroly, které mají vliv na snížení LDL cholesterolu. Pomáhá také vyrovnávat tlak a působí antistresově.