Pokud se zajímáte o zdravou výživu, jistě už jste slyšeli o výjimečných vlastnostech kurkumy. Kurkuma je vytrvalou rostlinou ze stejné rodiny, jako je zázvor. Její kořen je považován za jeden z nejléčivějších prostředků proti celé škále neduhů, od zánětů až po rakovinu. Po tisíce let je kurkuma součástí asijské medicíny a i když se nejprve používala jako barvivo, dnes si jí každý spojí s jejími léčivými vlastnostmi.
Kurkumin
Hlavní léčivou složkou kurkumy je kurkumin. Kurkumin má blahodárné vlastnosti na urychlení hojení ran. Zvyšuje syntézu kolagenu a rovněž pevnost měkké tkáně. Skvěle vám pomůže, pokud trpíte bolestmi od ztuhlých kloubů. Kurkumin také pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá také s léčbou žaludečních vředů. Jedná se o velmi silný antioxidant, který pomáhá v silné míře vylučovat volné radikály z těla. Příznivě působí při srdečních chorobách, rakovině, metabolickém syndromu, Alzheimerově chorobě a mnoha degenerativních nemocích.
Ačkoliv má kurkumin účinné vlastnosti, tělo ho špatně vstřebává. Je proto vhodné ho zkombinovat s dalšími přísadami, které umožní tělu naplno využít jeho potenciál.
Abychom zvýšili biologickou dostupnost kurkuminu, je vhodné k němu přidat:
- Quercetin – bioflavenoid, inhibuje enzym, který snižuje aktivitu kurkumin.
- Černý pepř – obsahuje silný alkaloid piperin, u kterého bylo prokázáno, že zvyšuje biologickou dostupnost kurkuminu až o 150%
- Mastné kyseliny – bylo prokázáno, že výrazně zvyšují biologickou dostupnost kurkumy
TIP: Podívejte se na další zajímavé veganské recepty zde.
Výroba kurkumových kuliček
Kurkumové kuličky můžeme udělat na 2 způsoby, viz níže:
Varianta s medem se lépe konzumuje, takže je vhodnější i pro děti. Med také maskuje hořkou chuť kurkumy. Možnost s kokosovým olejem má tu výhodu, že je bez cukru a dále obsahuje mastné kyseliny, které zlepšují absorpci kurkuminu. Hůře se však tvaruje na kuličky, takže výsledek může být lehce neforemný.
Potřebujeme:
- ⅓ šálku organické mleté kurkumy
- 1 lžíce quercetinu v prášku (asi 10 kapslí, které rozlomíte a vysypete)
- větší špetka jemně mletého černého pepře
- 3 lžíce pojiva, vyberte si buď med, kokosový olej nebo ghí
- pečící papír
Postup:
- Připravte si plech, na který umístíte pečící papír. Vytvořte si místo v mrazáku, aby se tam vešel celý plech. Jelikož kurkuma hodně barví, oblečte si ideálně nějakou zástěru.
- Vezměte si své pojivo (med, kokosový olej nebo ghí) a lehce ho roztavte ne mírném ohni, dokud nebude tekuté. Dejte však pozor, aby pojivo nebylo moc horké.
- Následně si vezměte velkou mísu a všechny ingredience smíchejte, tedy pojivo, quercetin, pepř a mletou kurkumu.
- Směs důkladně promíchejte, ale ne moc prudce, ať nejste zamazaní. V případě medu byste měli mít hustou poddajnou směs. V případě oleje byste měli dostat hustší směs, která se dobře tvaruje.
- Ze směsi vytvářejte v dlaních drobné kuličky, nejlépe se dělají z medu. V případě kokosového oleje si můžete vypomoci lžičkou.
- Kuličky nanášejte na plech, dělejte jen drobné kuličky, aby jich bylo ideálně 40-50.
- Když je plech plný a směs vypotřebovaná, umístěte plech do mrazíku a tam ho nechte, dokud všechny kuličky nespotřebujete.
- Kurkumové kuličky užívejte každý den, dle chuti i několikrát denně, nemusíte se bát předávkování.
Zdroj: empoweredsustenance.com