Sušička ovoce: co umí a jakou vybrat?

Sušené plody miluje lidstvo od nepaměti. Kvalitní sušička ovoce nám dokáže připravit chutné dobroty na (nejen) dlouhé zimní večery, kdy lidská schránka trpí na úbytek důležitých vitamínů a minerálů. Sušení přitom není vůbec složité a náročné. Je nicméně žádoucí dodržet určitý postup, neméně důležitý je také výběr kvalitní sušičky ovoce.

Tomuto tématu se věnoval recenzní portál Testado.cz, který v rámci velkého testu a porovnání vybral nejlepší sušičky ovoce v poměru cena a výkon. Je zkrátka zbytečné, abyste kupovali předražený spotřebič, když za stejné peníze získáte stejnou kvalitu a výsledky. Nyní si něco povíme o tom, jak vybrat sušičku ovoce a co všechno zvládnou připravit.

Co umí sušička ovoce

Hned na úvod si řekněme, že sušení ovoce, zeleniny a masa rozhodně není pouhou kratochvílí našich babiček. Ba naopak – sušení plodů se v poslední době stává doslova velkým „kuchařským hitem“. Možná se ptáte proč. Snad největší výsadou sušáren je jejich široký záběr. Usušit totiž můžeme nejen ovoce a zeleninu, ale také houby, bylinky a maso. Usušit si lze prakticky cokoliv. Šetrná úprava se přitom postará o zachování důležitých látek, které našemu zdraví jenom prospívají.

Jak vybrat sušičku ovoce

Sušiček ovoce se na našem trhu prodává spousta. Vůbec nejdůležitější je odpovědět si na otázku, jak často budete sušárnu využívat. Jestliže máte v plánu sušit pravidelně a ve velkém, vyšší investice se vám určitě vyplatí. Nabídku zahrnují sušičky ovoce s kulatým nebo hranatým tvarem. Před koupí se soustřeďte hlavně na kapacitu. Čím větší množství plátů bude daný spotřebič mít, tím budete moci usušit na jeden cyklus více surovin. Kvalitnější sušičky navíc dovolí regulovat výšku rozestupů jednotlivých plátů, takže pojmou i větší kusy potravin.

Kromě toho dbejte i na příkon. Vyšší výkon znamená rychlejší a efektivnější přípravu surovin a dostatečné tepelné zahřátí. Na trhu se prodávají spotřebiče s 500 Watty, ale narazit můžete i na 1 000 Wattů. Sušit můžeme samozřejmě i v běžné troubě na pečení, a mnozí z nás to také dělají. Věřte však, že takový postup je neefektivní a energeticky velmi náročný (drahý). Jedině sušičky ovoce dokáží nabídnout ideální teplotu a konstantní vedení tepla, které je pro správnou přípravu sušených dobrot naprosto klíčové.

Moderní sušičky se od těch dřívějších liší také svojí funkční nabídkou. Dnešní sušárna využívá termostat, časovač, displej, funkci automatického vypnutí nebo dokonce ochranu proti mísení pachů. Na jeden plát si tak můžete vyskládat jahody, na druhý houby a hned dolů třeba čerstvě ulovenou rybu. Sušičky si oblíbili také vyznavači syrové stravy (RAW), pro které mají speciální program.

Proč si koupit sušičku ovoce?

Pokud dbáte na své zdraví a milujete usušená jablka, švestky nebo domácí jerky (sušené maso), je pro vás tento spotřebič jako stvořený. Vyjmenované pochutiny si samozřejmě můžete zakoupit v nedalekém obchodě, ovšem vězte, že takový produkt je plný cukrů, oxidu siřičitého a spousty jiných nežádoucích látek. Sušička ovoce vám dopomůže k lepšímu zdraví, dobré chuti a plnější peněžence. Její provoz je nenáročný a ekonomický.

Text: Petr Smejkal

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X