Jabuticaba je stromem pocházejícím z oblastí Jižní Ameriky. Zajímavý je však především pro své plody, které vyrůstají přímo z kmene a větví stromu. Plody jsou velmi chutné a mají pestré využití.

Strom

Jabuticaba (Plinia cauliflora) má řadu synonymních názvů, například brazilský grape tree (brazilský hroznový strom), guaperu, hivapuru, jaboticaba atd. Jedná se o stálezelený strom z čeledi Myrtovité (Myrtaceae), který dosahuje výšky až 15 m. Listy stromu jsou zbarveny do lososově růžové barvy v době své mladosti, poté získávají na zelené barvě. Mezi myrtovité patří užitkové rostliny poskytující ovoce (kvajáva), koření (hřebíček, nové koření) či vonné silice (eukalypty). Svým původem je strom z oblastí Jižní Ameriky, tedy Brazílie, Argentiny, Peru a Bolívie. Jabuticaba je však stromem velmi zvláštním. Za jménem stromu stojí spojení dvou slov, a to jabuti (želva) a caba (místo), tedy místo, kde nalezneme želvy.

Plody

Jabuticaba plodí malé plody v barvě purpurové až černé, které vyrůstají přímo z kmene stromu. Jejich velikost je kolem 3-4 cm. Plody jsou podobné hroznům. Uvnitř plodu se nachází sladká bílá či narůžovělá dužina a nechybí semínka. Mohou být konzumovány syrové či se používají k výrobě džemů, želé, koláčů, likérů, džusu či vína. Plody se běžně prodávají na trzích ve své domovině. Z důvodů krátké trvanlivosti je však čerstvé ovoce možné konzumovat jen v jeho domovině. U nás je možné dostat se maximálně k extraktu z plodů jabuticaby.

Výživová hodnota

Plody obsahují minerální látky (vápník, fosfor, železo) a jsou skvělým zdrojem vitamínu C, čímž se stávají dobrým detoxikačním prostředkem, obsahují také vitamíny ze skupiny B, niacin, riboflavin a thiamin. Plody obsahují také aminokyseliny, které jsou nezbytné pro zdraví organismu, jedná se o lysin a tryptofan. Obsahují i resveratrol (přírodní antioxidant, polyfenol).

Zdravotní přínos

Ve své domovině se plody používají k léčbě průjmu, astmatu a zánětlivých onemocnění. Mají antioxidační a protizánětlivé účinky.

Prevence rakoviny

Podle některých studií mohou sloužit plody jabuticaby jako prevence rakoviny. Obsahují totiž protirakovinné sloučeniny, jakou jsou antokyany, o nichž se předpokládá, že inhibují vývoj a šíření rakovinných buněk. Jsou také skvělým zdrojem antioxidantů a chrání před vlivem volných radikálů.

Léčba průjmu

V Jižní Americe jsou plody sušeny a používány k léčbě průjmu. Plody jsou nadrceny, smíchány s vodou a užívány při léčbě.

Protizánětlivé účinky

Jabuticaba skrývá protizánětlivé účinky a silnou antioxidační aktivitu. Pomáhá preventivně chránit před onemocněními, jako je cukrovka či kardiovaskulární choroby.

Zabraňuje předčasnému stárnutí

Silná antioxidační aktivita plodů dokáže zpomalovat proces stárnutí. Antioxidanty se postarají o to, aby byl organismus fit a pomaleji stárnul.