Běžné potraviny, které vám prodlouží život

Každý z nás chce být na světě co možná nejdéle. K tomu vám určitě pomůže zdravý životní styl, s nímž je spojená zdravá výživa. Představíme vám potraviny pro dlouhý život, které vám sice nezajistí nesmrtelnost, ale seženete je v každém obchodě, podporují funkci metabolismu a pomohou při redukci váhy. 

Losos (a jiné mořské ryby)

Ryby obecně jsou plné omega-3 mastných kyselin, které podporují srdeční aktivitu a pomohou vám v boji se srdečními chorobami. 

Podle studie Everything Zoomer tyto mastné kyseliny pomáhají v boji ze zánětem, který poškozuje krevní cévy. To může mít za následek mozkové příhody a další srdeční onemocnění. Můžete si vybrat mezi spousty druhů ryb: losos, tuňák nebo makrela patří mezi nejoblíbenější.

Ořechy

Studie dokázaly, že konzumace ořechů snižuje možnost onemocnění rakovinou nebo respiračními problémy. Pokud dostanete chuť na něco malého, určitě neváhejte si denně dopřát hrst ořechů všeho druhu. Lidé, kteří si pravidelně dopřávají ořechy, mají o 20% nižší pravděpodobnost úmrtí na srdeční choroby. Pozor si ale musíte dát na případné alergie.

Proč jsou ořechy zdravé
pixabay.com

Borůvky (a jiné bobule)

Na vašem seznamu zdravých potravin by rozhodně neměly chybět borůvky a jiné podobné bobule. Přes léto je možnost si je nasbírat během procházky po lese, mohou se i zmrazit a jsou výborné i v koláči. Další možností je nákup na farmářských trzích.

Tyto malé bobulky jsou plné antioxidantů, které chrání před volnými radikály v těle. Podle studie konzumací borůvek snížíte riziko demence nebo mrtvice.

Cereálie/ovesné vločky

Cereálie jsou další skvělou potravinou. Někdo si bez nich snídani nedokáže představit, ale najdeme také jejich odpůrce. S přidáním toho správného ovoce si připravíte zdravou svačinku, která vás nabije energii na celé dopoledne.

Jejich vysoký obsah vlákniny zaručí správně trávení. Výzkum prokázal, že vláknina také  pomáhá regulovat hladinu cukru v těle.

Ovesné vločky jsou zdroj vlákniny
pixabay.com

Sladké brambory neboli batáty

Určitě si říkáte, co může být na bramborách zdravého. Batáty ale mohou vašemu tělu dodat draslík, vlákninu i vitamín A. Zlepší se vám zrak a pomáhají také růstu buněk. Navíc sladké brambory nemusíte složitě upravovat. Dají se zobat jako chipsy, když vás večer u televize přepadne chuť na něco malého.

Chilli papričky

Milovníkům pálivého jídla teď určitě uděláme radost. Chilli papričky obsahují kapsaicin, což je antioxidant, který pomáhá proti obezitě. Čínské studie naznačují, že lidé, kteří si dopřávají kořeněná jídla alespoň jednou za týden, snižují riziko úmrtí o 10%. Pokud vám pálivé jídlo nevadí, určitě si nějaké svoje oblíbené okořeňte kouskem chilli papričky!

Pálivé papričky jsou zdravé
pixabay.com

Špenát (a další listová zelenina)

Nejen špenát, ale také další druhy listové zeleniny vám pomohou žít lepší a delší život. Špenát také nemusí každého nadchnout. Obsahuje ale spoustu vitamínů a minerálů. Navíc jeho obsah vápníku se rovná sklenici mléka! Vitamín A a E podporují zdraví buněk, hořčík pomáhá s kardiovaskulárním systémem. Jeho konzumací můžete předejít také cukrovce.

Maso 

Bílkoviny jsou v naší stravě nesmírně důležité. Přibližně 20% vašeho denní příjmu by měly být právě bílkoviny. Ty najdete hlavně v červeném mase, takže si svůj oblíbený steak můžete klidně dopřát. Škodí ale naopak hodně bílkovin, které pak už tělo nezvládá zpracovat. 

Maso obsahuje zdravé bílkoviny
pixabay.com

Hořká čokoláda

Pokud máte chuť na sladké a nemůžete odolat, sáhněte nejlépe po hořké čokoládě. Má mnohem více kakaa, jedna kostička vám zažene chuť a navíc má spoustu výhod. Hořká varianta čokolády obsahuje flavonoidy, což jsou antioxidanty dobré pro srdce a cévy. Stejně jako mléčná nebo bílá ale má i spoustu tuku a nezdravých cukrů, proto si ji dopřávejte jen občas. 

Zelí a fermentované potraviny

Kysané zelí, kefír nebo jogurty – tyto potraviny vám také dodají potřebné živiny a vitamíny, posílí imunitu a budete se po nich cítit lépe. Studie ukazují, že konzumací fermentovaných potravin a nápojů můžete odvrátit třeba infekci. Důležité je si dopřát alespoň jednu porci denně.

Proč jsou fermentované potraviny zdravé
pixabay.com

Zdroj: activebeat.com

Raina Tomanová

Jmenuji se Raina Tomanová, narodila jsem se ve Vrchlabí, kde také pár let žiji. Mám dvě male děti a tři kočky. Zajímám se o témata z různých oborů, ráda si popovídám s přáteli, miluji hokej (jako fanoušek) a ráda objevuji nové věci :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X