HDL vs. LDL cholesterol: Jak si zapamatovat, který z nich je ten „zlý“? A proč vlastně máme „dva“ cholesteroly?

Cholesterol je jedno z těch slov, které známe všichni. Mnohokrát jste tak již určitě slyšeli o dobrém a špatném cholesterolu, stejně tak jako o vysokém a nízkém cholesterolu. Možná si ale nejste úplně jisti tím, jak jedna „věc“, tedy cholesterol, může být vlastně dobrá a špatná zároveň.

Cholesterol ve zkratce

Cholesterol je voskovitá steroidní látka, která je přirozenou součástí naší krve a plní řadu funkcí. Především pomáhá tělu zpracovávat tuky, je nenahraditelný při stavbě buněčných membrán, tvorbě některých hormonů i vitamínu D. Primárně cholesterol produkují naše játra, sekundárně ho do těla dodáváme prostřednictví stravy. Bez cholesterolu naše tělo fungovat nemůže, problémem ale je, pokud je jeho hladina příliš vysoká.

LDL a HDL

Špatný cholesterol, tedy ten, kterého se většina z nás obává, se označuje též jako LDL cholesterol. Jde o lipoprotein o nízké hustotě (low density lipoprotein), který způsobuje, že se v tepnách hromadí tukové usazeniny. Naopak dobrý cholesterol neboli HDL cholesterol je lipoprotein o vysoké hustotě (high density lipoprotein) a ve skutečnosti pomáhá odstraňovat špatný cholesterol z našeho těla. Jak si zapamatovat, který druh cholesterolu je ten prospěšný? HDL je dobrý cholesterol, takže si můžete pamatovat H jako hodný.

Sofistikovaný systém autoregulace

LDL cholesterol, tedy ten zlý, se hromadí v cévách, které jsou pak tvrdé a úzké. To snižuje, nebo dokonce blokuje průtok krve, což může vést k vážným zdravotním problémům, včetně aterosklerózy, infarktu či mrtvice. Váš HDL cholesterol se snaží tuto situaci zjednodušeně řečeno zachránit. Funguje jako „malý vysavač“, který špatný cholesterol z cév odstraňuje a navrací jej zpět do jater, kde se rozkládá a následně může být z organismu vyloučen.

Srdce vytvořené ze zdravých potravin pro snížení LDL cholesterolu.
zdroj: pixabay.com

HDL cholesterol tak vlastně představuje jakýsi ochranný systém našeho těla, kdy tělo je samo o sobě do určité míry schopno zabraňovat příliš vysokým hodnotám LDL cholesterolu. Když slyšíme o vysokém a nízkém cholesterolu, stejně jako o potravinách s vysokým obsahem cholesterolu nebo o způsobech, jak cholesterol snížit, téměř vždy se tyto pojmy vztahují na LDL neboli špatný cholesterol.

Jaké jsou normální hodnoty HDL a LDL cholesterolu?

Chcete-li, aby vaše tělo bylo v co nejlepší kondici, musíte mít vysokou hladinu HDL a nízkou hladinu LDL cholesterolu. Obvykle se ale v nejrůznějších článcích o hladině cholesterolu nejčastěji uvádí hodnoty pro celkový cholesterol. Ideální hodnoty cholesterolu se liší v závislosti na věku, pohlaví a zdravotním stavu. U osob nad 15 let a dospělých obecně platí:

  • 3,9 – 5,0 mmol/l – normální hladina cholesterolu
  • 5,0 – 6,2 mmol/l – zvýšená hladina cholesterolu
  • nad 6,2 mmol/l – vysoká hladina cholesterolu

Důležité jsou ale samozřejmě i konkrétní hodnoty LDL a HDL cholesterolu. Zatímco u LDL cholesterolu platí čím nižší hodnota, tím lépe, u HDL cholesterolu je tomu naopak.

V neposlední řadě jste si jistě všimli, že společně s cholesterolem se často uvádí ještě hladina triglyceridů neboli TAG, které jsou rovněž důležité, neboť mohou škodit podobně jako LDL cholesterol. Pro triglyceridy obecně platí:

  • < 1,7 mmol/l – norma

Jak snížit hladinu cholesterolu s pomocí přírody?

Zdroj: heart.org, ikem.cz, euc.cz, healthline.com

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X