Univerzita Iowa prozkoumala nové zákoutí. Jak moc je snídaně důležitá pro zdraví srdce a cév. Výsledky jsou poměrně překvapující. Výzkum prokázal, že plnohodnotná snídaně může náš život značně prodloužit.
Riziko se zvyšuje s pravidelným vynecháváním snídaní
Patříte mezi ranní jedlíky? Pokud ano, máte z poloviny vyhráno. Pokud si navíc dopřáváte zdravý start, máte vyhráno ještě víc. Pravidelné vynechávání snídaně může totiž četnost výskytu kardiovaskulárních onemocnění zvýšit až o 87 %. Výzkum vyplývá z dat 6550 dospělých amerických respondentů, jejichž průměrný věk dosahoval 53 let (40 – 75 let). Nikdo z respondentů zároveň nesměl trpět kardiovaskulárním onemocněním.
Během 18 let trvající studie zemřela třetina respondentů (2318), z nichž se neprokázalo úmrtí následkem kardiovaskulárního onemocnění. U 9 % respondentů došlo k úmrtí z kardiovaskulárních příčin, tj. z této příčiny zesnulo 619 respondentů.
S lačněním jsou spojeny i další faktory
Kromě toho, že někteří účastníci výzkumu nejedli snídani vůbec, nalezl se i druhý protipól, který ji v pravidelných intervalech vykonával. Problém však spočívá v tom, že nelze srovnat plnohodnotnou zdravou snídani podanou časně ráno a snídani plnou cholesterolu nebo přebytku cukru podanou těsně před obědem.
Našli se i souvislosti ranního lačnění s nezdravým životním stylem. Respondenti, kteří ráno nesnídali, často kouřili, pili alkohol a holdovali sedavému způsobu života. Těmto faktorům lze přičíst další riziko.
Skupina respondentů byla rozdělena do tří podskupin, z nichž 59 % respondentů jedlo snídani pravidelně, 25 % jen některé dny, 11 % vzácně a zbývajících 5 % respondentů nejedlo snídani vůbec.
Vše může jít ruku v ruce s celkovou životosprávou, věkem, pohlavím, příslušností k etnické skupině a socioekonomickým statusem. Dalšími riziky jsou kouření, požívání alkoholu, nedostatek pohybu, zvýšený energetický příjem, vysoké hodnoty BMI (Body Mass Index), vysoký krevní tlak, cukrovka a zvýšená hodnota cholesterolu.
Za celých 18 let průzkumu se potvrdilo pouze 41 případů úmrtí u těch respondentů, kteří nesnídali vůbec.
Snídaně jako zdravý start
Snídaně je důležitá. Proč? Dokáže totiž náš organismus nastartovat. Po vydatném spánku se nastartují i všechny biochemické procesy v těle. I když tělu nedáme potřebnou stravu, umí si zásoby nasyslit. Lačnění místo snídaně tak může vést ke zvýšení krevního cukru, zvýšení špatného LDL cholesterolu a obezitě.
Nemáte na snídani čas? Zkuste alespoň nějakou rychlovku. Teď celkem frčí smoothies. Můžete si je nachystat už večer a třeba cestou do práce popíjet. A pamatujte, snídaně tvoří 20-25 % denního energetického příjmu.