Přestože se obecně jedná o zdravé potraviny, můžeme být udiveni, jak často jsou v těchto potravinách k nalezení zdraví škodlivé látky. Někdy je těžké je odhalit. Jak ale tyto chemické látky působí na lidský organismus?
Trans nenasycené mastné kyseliny
Přestože se na potravinách o této složce nedočtete, neznamená to, že není přítomna. Není totiž nijak specifikována, a dokonce je toto zdůraznění protizákonné. Proto se raději vyhýbejte potravinám s označením částečně ztužený tuk. Jsou totiž tím nejčastějším zdrojem.
Přirozeně zvyšuje škodlivý LDL cholesterol stojící právě za cévním a kardiovaskulárním onemocněním. HDL cholesterol je přitom zablokován. Toleranční dávka se navíc pohybuje velice nízko.
![Ztužené tuky bývají často levným pojidlem potravin](https://biolekar.cz/wp-content/uploads/2020/01/chocolate-mousse-2003019_1920.jpg)
Umělá sladidla
Přestože se někdy stane, že po umělých sladidlech ze zdravotních důvodů sáhnout musíme, nemusí být vždy zdravější. Měly by nás ochránit primárně před zvýšenou hladinou glukózy v krvi. Jsou obsaženy i v dietních variantách nápojů nebo jídel. S jejich konzumací bychom to ale také přehánět neměli. Jelikož se jedná o chemicky zpracovaný produkt, může se to odrazit i na správném fungování střevní mikroflóry, spánkovém režimu nebo narušení nálady.
![Zdánlivě zdravé potraviny mohou obsahovat škodlivé látky](https://biolekar.cz/wp-content/uploads/2020/01/muesli-3114980_1920.jpg)
Umělá barviva
Krásně barevné a veselé bonbony, křupky ale také sušené ovoce nebo obilné kaše. Na oko bývají velice přitažlivé, a to zejména pro děti. Mohla by však přihazovat polena do ohně dětské mozkové dysfunkce, chromozomálních vad nebo rakoviny štítné žlázy.
Vysoký obsah fruktózy
Fruktóza neboli ovocný cukr. Je obsažena v některých druzích zeleniny, ovoci, ale třeba i v džusech. Přestože jsou tyto potraviny zdravé a fruktóza je přírodním cukrem, s konzumací bychom to přehánět neměli. Má sice nízký glykemický index, tj. dokáže pomaleji zvyšovat krevní cukr, ale zato se rychleji proměňuje v tuky.
![Příliš barevné jídlo je vždy podezřelé](https://biolekar.cz/wp-content/uploads/2020/01/yogurt-4083358_1920.jpg)
Dusitany
Dusitan sodný je velice významný konzervant a s vábivým barevným efektem. Obsažen je zejména v uzeninách. Nejen, že se ve velké míře podepisuje na vzniku rakoviny tlustého střeva, ale také působí nepříznivě na játra a slinivku břišní.
![Uzeniny často obsahují dusitany, konzervanty a sůl](https://biolekar.cz/wp-content/uploads/2020/01/black-forest-ham-2278383_1920.jpg)
Glutaman sodný
Neboli glutamát. Je přítomen zejména v polotovarech a dochucovadlech (zejména do polévek). Působí jako budič hladu, ale také provokuje ke vzniku migrén.
![Čínská-kuchyně-obsahuje-mnoho-glutamátu](https://biolekar.cz/wp-content/uploads/2020/01/soup-1715309_1920.jpg)
BHT a BHA
Butylhydroxytoluen (E321) je velice nebezpečným konzervantem a antioxidantem, který má tendenci ke kumulaci v játrech, ledvinách, vaječnících a plicích, kde působí toxicky. Spolu s butylhydroxianisolem (E320) patří mezi významné alergeny.
![Konzervanty zdraví rozhodně neprospívají](https://biolekar.cz/wp-content/uploads/2020/01/canned-food-570114_1920.jpg)
Pesticidy
Jsou spojeny zejména s dětskou obezitou. Přitom se vyskytují právě ve zdravých zemědělských produktech – ovoci a zelenině.
![Ovoce a zelenina ze supermarketu mohou obsahovat škodlivé pesticidy](https://biolekar.cz/wp-content/uploads/2020/01/vegetables-2338824_1920.jpg)
Rady na závěr
Jak se těmto složkám vyhnout? Nakupujte co nejméně polotovarů a zpracovaných potravin. Dávejte přednost ovoci a zelenině v bio kvalitě, které obsahují méně pesticidů. Pokud to jde, vypěstujte si plodiny sami nebo kupujte od místních farmářů a zahrádkářů. Tyto základní kroky by mohly výskyt škodlivin v přijaté stravě značně eliminovat.