Už jste ochutnali cucamelon? Na první pohled jde o křížence okurky a malého melounu. V českých končinách je cucamelon označován jako “Mexická okurka” (latinský název je Melothria scabra). Jedná se o malé melounky, které chutnají jako okurky a navíc poskytují celou řadu nejen zdravotních výhod. Plody vyrůstají na tenké révě a obklopují je listy, jež se podobají břečťanu. Rostlina kvete žlutými květy a je poměrně odolná vůči suchu.

Plody

Čerstvé plody jsou křupavé a mají mírně kyselou, ale velmi osvěžující chuť. Obsahují velké množství vlákniny, minerály, vitamíny a antioxidanty. Mikroživiny v plodech obsažené pomáhají zpomalovat procesy stárnutí. Lze je konzumovat syrové nebo se mohu stát součástí celé řady pokrmů, mezi něž patří zeleninové saláty, dresingy, marinády či salsa. Pro ochucení můžete použít sůl, olivový olej či bylinky, čerstvé nebo sušené. Plody lze také zavařovat jako okurky.

mexické okurky

Zdravotní přínosy

Jak již bylo výše zmíněno, plody obsahují celou řadu tělu prospěšných látek, které nejen pomáhají zpomalovat procesy stárnutí, ale také mohou pomoci snížit riziko výskytu srdečních chorob, mrtvice, infarktu či některých typů rakoviny. I když jsou plody malé, neznamená to, že ne nenabízejí žádnou nutriční hodnotu. Mají velmi nízký obsah tuků a kalorií, což z nich činí ideálního kandidáta pro redukční dietu.

Pěstování

Rostliny lze předpěstovat a na jaře je pak můžete vysadit na záhonek, nebo semínka sázet přímo na záhonek. Pro klíčení je však potřeba teplota kolem 20ºC a dostatek vláhy. Klíčení trvá asi 7-14 dnů. Pro růst potřebuje mechanickou podporu, což mohou být provázky nebo pevná konstrukce.

Rostlina může mít až třímetrové šlahounky. Rostlinky se dají pěstovat i v květináči na balkoně nebo terase. Pro dobrý růst potřebují živnou půdu. Vybírejte stanoviště takové, které bude plné slunce a bude chráněné před větrem. Mezi výhody pěstování patří především odolnost proti suchu a chorobám. Plody se sklízejí, když dosáhnou velikosti hroznů, musejí být pevné a mít syté zbarvení. Rostlina plodí až do prvních mrazíků.