Serapeptáza je proteolytický enzym, což znamená, že rozkládá bílkoviny na menší složky nazývané aminokyseliny. Serapeptázu produkují přátelské bakterie nacházející se ve vnitřnostech bource morušového. Ten si ji vytváří proto, aby urychlil některé specifické chemické procesy, konkrétně, aby mohl trávit a rozpouštět svojí kuklu.

Použití proteolytických enzymů, jako je trypsin, chymotrypsin a bromelain, se objevilo zhruba v 50. letech ve Spojených státech a to poté, co bylo zjištěno, že mají protizánětlivé účinky. Stejné pozorování bylo učiněno se serapeptázou v Japonsku během pozdních šedesátých lét, kdy výzkumníci izolovali enzym od bource morušového. Následně se serapaptáza začala používat na snižování zánětů a bolesti, které vznikají v důsledku chirurgických zákroků, traumatu a dalších zánětlivých stavů. V současné době je to dostupný výživový doplněk, který nabízí některé zdravotní výhody.

Pomáhá zmírňovat bolest a záněty

Přestože má v přírodě velmi specifický úkol, také nabízí lidskému tělu několik příznivých vedlejších účinků, mezi něž patří mírnění bolesti a zánětu. Je potřeba ji užívat na lačno. Jakým způsobem se záněty bojuje?

  • Přes stěny tenkého střeva se dostává do krevního oběhu, kde pomáhá s odbouráváním odumřelých částí buněk, jež způsobují zánět a zatěžují imunitní systém. Díky tomu dochází k rychlejší regeneraci tkáně a redukci bílkovin.
  • V zubním lékařství byla používána po menších chirurgických zákrocích ke snížení bolesti a otoku obličeje.
  • Bylo prokázáno, že serapeptáza snižuje bolest – běžný symptom zánětu – inhibicí sloučenin vyvolávajících bolest.
  • Může nabídnout úlevu od bolesti lidem, kteří mají potíže se zánětlivými stavy ucha, nosu nebo krku.
  • Kromě toho může pomoci snížit riziko vzniku bakteriální infekce. Také se prokázalo, že může zlepšovat účinek léčby infekcí a bojovat s bakteriemi, které se stávají rezistentní vůči antibiotikům.

Štěpí fibrin

Zabraňuje hromadění fibrinu v těle, díky čemuž dochází ke snižování rizika vzniku krevních sraženin nebo cévních usazenin v těle.

Pomáhá redukovat hromadění tekutin a tvorbu otoků

Při zranění se mohou vytvářet otoky. Serapeptáza pomáhá odvádět tekutiny z těchto otoků. Díky tomu dochází k rychlejší regeneraci tkání. Tohoto faktu se využívá při zraněních způsobených při atletice nebo jako prevence proti vzniku otoků po operačních zákrocích.

 Krystalová struktura serapeptázy s koordinovaným zinkem (šedá) a vápníkem (bílá).

Dávkování a doplňky

Při perorálním podání se serapeptáza snadno zničí a deaktivuje žaludeční kyselinou dříve, než bude mít možnost dostat se do střeva, kde dochází k její absorbci. Z tohoto důvodu by dietní doplňky obsahující serapeptázu měly být entericky potažené, což zabraňuje jejich rozpuštění v žaludku a umožňuje uvolnění do střeva.

Dávky typicky používané v studiích se pohybují od 10 mg do 60 mg denně. Měli byste ji užívat na prázdný žaludek nebo nejméně dvě hodiny před jídlem. Kromě toho byste se neměli stravovat asi půl hodiny po požití serapeptázy.

Možné vedlejší účinky

Existuje jen málo publikovaných studií o možných nežádoucích účincích. Velmi vzácně se mohou objevit kožní reakce, bolesti svalů a kloubů, nechutenství, nevolnost, bolest břicha, kašel či poruchy srážení krve. Serapeptáza by neměla být užívána spolu s ředidly krve – jako je warfarin a aspirin – jiné doplňky stravy, jako je česnek, rybí tuk a kurkuma, což může zvýšit riziko krvácení nebo podlitin.