9 úžasných zdravotních výhod brokolice

„Nemám rád brokolici. A neměl jsem ji rád, už když jsem byl malé dítě a moje matka mě nutila ji jíst. A jsem prezidentem Spojených států a už nikdy brokolici jíst nebudu.“ – George Bush. Ve stejný rok, kdy prezident George Bush pronesl tento výrok, zveřejnila Univerzita Johna Hopkinse studii o rakovině, která ukazuje, že brokolice pomáhá předcházet vytváření nádorů až v šedesáti procentech případů a pomohla zmenšit velikost nádorů až o sedmdesát pět procent!

Toto zjištění je pouze ochutnávka z celé řady zdravotních výhod brokolice. Brokolice je superpotravina. Pokud nepatříte mezi vybranou skupinu lidí, brokolice je vaším přítelem!

9 zdravotních výhod

  1. Prevence rakoviny

Brokolice obsahuje glukophanin, který tělo přeměňuje ve sloučeniny sulforaphenu, který je protirakovinný. Tato sloučenina zbavuje tělo bakterie Helicobacter pylori, která dle zjištění zvyšuje riziko rakoviny žaludku. Mimoto obsahuje brokolice indol-3-karbinol, silnou antioxidační sloučeninu a antikarcinogen, který nejenže ztěžuje vznik rakovině prsou, krku či prostaty, ale také zesiluje funkci jater. Brokolice sdílí tyto vlastnosti – podpora v boji proti rakovině, posilování imunity atd. – s dalšími superpotravinami, jako jsou květák, růžičková kapusta či zelí.

  1. Snižování cholesterolu

Jako mnoho potravin, i brokolice je plná rozpustných látek, které z těla odvádějí vysoký cholesterol.

  1. Snižování alergických reakcí a zánětů

Brokolice je bohatý zdroj zejména látek kaempferol a isothiokyanates, oba obsahují protizánětlivé složky. Průzkumy potvrdily schopnost kaempferolu snižovat dopad směsí, které v našem těle vyvolávají alergii. Brokolice má i významné množství omega 3 mastných kyselin, které jsou dobře známé jako protizánětlivé.

  1. Silný antioxidant

Jako všechny další superpotraviny se brokolice považuje za nejlepší zdroj vitamínu C a flavonoidů, které jsou potřeba k efektivnímu využití tohoto vitamínu. V brokolici jsou také obsaženy karotenoidy, zeaxanthin a beta-karoteny, další silné antioxidanty.

  1. Posilování zdraví kostí

Brokolice obsahuje vysoké množství vápníku a vitamínu K, které jsou oba důležité pro zdraví kostí a prevenci osteoporózy.

  1. Zlepšování zdraví srdce

Protizánětlivé vlastnosti sulforaphanu, jednoho z isothiokyanatidů obsažených v brokolici, jsou schopné předcházet či zabraňovat některým poruchám cévních soustav, které mohou být způsobeny zánětem vzniklým kvůli chronickým problémům hladiny cukru v krvi.

  1. Detoxifikace

Glucoraphanin, gluconasturtiin a glucobrassicin jsou speciální fyto živiny, které podporují všechny kroky detoxikačních procesů v těle, včetně aktivace, neutralizace a eliminace nechtěných kontaminantů. Tyto tři prvky jsou ve skvělé kombinaci zastoupeny v brokolici. Brokolice dále obsahuje isothiokyanáty (o nichž jste četli už při zánětech), které pomáhají kontrolovat detoxikační proces na genetické úrovni.

  1. Dietní pomůcka

Brokolice obsahuje spoustu vláken, která pomáhají procesu trávení, předchází zácpě a ustalují hladinu cukru v krvi a zabraňují také přejídání. Kromě toho obsahuje jeden šálek brokolice tolik bílkovin, jako šálek rýže či kukuřice, akorát s polovičním množstvím kalorií.

  1. Alkalizuje vaše tělo

Jako mnohá zelenina pomáhá brokolice udržet vaše tělo méně kyselé, což má mnoho pro zdraví příznivých vlastností.

Barbora Brodacká

Mezi mé koníčky patří zdravé vaření a sport. Ráda žiji zdravě a o svoje zkušenosti a znalosti se s vámi dělím na tomto webu. Snad vám moje články pomohou a dozvíte se něco nového! :-)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X