Potravinová alergie vs. intolerance: Příznaky mohou být podobné. Jak je odlišit?

Pokud máte na určitou potravinu stejnou reakci pokaždé, když ji sníte, například žaludeční nevolnost nebo průjem, může vás napadnout, že máte potravinovou alergii. Pravděpodobnější ale je, že máte potravinovou intoleranci. Pochopení rozdílů mezi nimi je klíčem k tomu, abyste byli lépe připraveni zvládnout způsob, jakým určité potraviny ovlivňují vaše tělo.

Porozumění příčinám a příznakům

Potravinová intolerance způsobuje nepříjemné příznaky, především v podobě gastrointestinálních potíží. Příznaky potravinové alergie bývají závažnější, a někdy dokonce ohrožují život. Důležitý rozdíl je v tom, jak ovlivňují naše tělo. Alergie je reakcí imunitního systému, zatímco ojedinělé zažívací problémy obvykle ukazují na potravinovou intoleranci.

Potravinová alergie

Při potravinové alergii náš imunitní systém mylně považuje bílkovinu nebo jinou složku v potravině za hrozbu. Přibližně 90 % všech potravinových alergií tvoří pouhých osm druhů potravin:

  • mléko
  • vejce
  • pšenice
  • arašídy
  • ořechy
  • ryby
  • korýši a měkkýši
  • sója

Po konzumaci potraviny, na kterou jste alergičtí, se příznaky obvykle dostaví rychle, do 30 minut až dvou hodin. Pokud jste například alergičtí na arašídy, může i požití jen malého množství vést k závažné a život ohrožující reakci zvané anafylaxe. Ta může zahrnovat vyrážku, potíže s polykáním, otok rtů, jazyka nebo hrdla i potíže s dýcháním.

Muž s bolestí břicha.
zdroj: pixabay.com

Potravinová intolerance neboli nesnášenlivost potravin

Někdy můžete od lidí slyšet, že jim určitá potravina „nesedí“. Možná jim mléčné výrobky způsobují plynatost, a proto se jim vyhýbají. Co to ale znamená a co to způsobuje? K potravinové intoleranci dochází, když vaše tělo nedokáže správně rozložit určitou potravinu nebo složku. Například intolerance laktózy je důsledkem nedostatku enzymů, které v našem těle štěpí mléčný cukr laktózu.

Příznaky mohou být nepříjemné, ale nejsou život ohrožující. Gastrointestinální příznaky potravinové intolerance se obvykle projeví během několika hodin a zahrnují:

  • průjem
  • plynatost a nadýmání
  • pálení žáhy
  • nevolnost
  • podrážděný žaludek

Citlivost na potraviny

Potravinová intolerance a citlivost na potraviny jsou často řazeny do stejné kategorie, podle odborníků se ale nejedná o totéž. U citlivosti na potraviny jde o imunitní reakci, která je ale mnohem pomalejší než alergie a často je způsobena nerovnováhou dobrých a špatných bakterií v trávicím traktu. Příznaky citlivosti na potraviny mohou být podobné mírné alergické reakci, například omámenost, zčervenání a svědění kůže, bolest hlavy, únava. Příznaky nemusí být vždy okamžité. Ve skutečnosti může trvat až tři dny, než se objeví problémy. Tato prodleva může značně ztížit spojení příznaků s konkrétní potravinou.

Jsou potravinové alergie a intolerance genetické?

Je zapotřebí dalšího zkoumání, ale studie ukazují, že existují přesvědčivé důkazy o tom, že děti mají vyšší riziko potravinových alergií, pokud je má jeden nebo oba jejich rodiče. Potravinové intolerance a přecitlivělosti mohou být též genetické nebo se mohou vyvinout v průběhu času.

Jak rozpoznat příznaky intolerance laktózy?

Zdroj: nhs.uk, health.harvard.edu, ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X