Rambutan je tropické ovoce, jehož název je odvozený z malajského slova „rambut“, což znamená vlasy a to kvůli vlasovým výčnělkům, které pokrývají plody. Nalezneme jej ve východní Asii, na Srí Lance, Filipínách a objevuje se i v Austrálii. Plody rostou na stromě zvaném dvouslivák ježatý (Nephelium lappaceum). Ovoce má příjemnou sladkokyselou chuť. Kromě toho je to skvělý zdroj některých důležitých vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny a je spojován s celou řadou zdravotních přínosů, které našemu tělu nabízí.
Po celá staletí je v domorodé medicíně využíván k léčbě celé řady zdravotních obtíží, mezi něž patří podpora trávení, silnějších kostí nebo kontrola hladiny cukru. Využívané jsou i jeho antioxidační a antimikrobiální vlastnosti.
Jeden šálek (asi 150 gramů) konzervovaného rambutanu v sirupu obsahuje přibližně:
- 123 kalorií
- 31,3 gramů uhlohydrátů
- 1 gram proteinů
- 0,3 gramu tuku
- 1,3 gramu vlákniny
- 0,5 miligramu manganu
- 7,4 miligramu vitamínu C
- 2 miligramy niacinu
- 0,1 miligramu mědi
Kromě výše uvedených živin obsahuje toto ovoce také malé množství vápníku, železa, hořčíku a folátu.
Top 5 zdravotních přínosů rambutanu
- Vysoký obsah antioxidantů
- Stabilizace krevního cukru
- Podpora zdraví trávicího ústrojí
- Podpora pevných kostí
- Antimikrobiální vlastnosti
Antioxidanty
Tyto sloučeniny mají velký vliv na naše zdraví. Pomáhají bojovat proti tvorbě volných radikálů v těle, zabraňují oxidativnímu stresu a chrání buňky před poškozením. Mohou hrát roli v prevenci nemocí a mohou snížit riziko chronických onemocnění, jako je rakovina, koronární onemocnění srdce a diabetes.
Stabilizace krevního cukru
Vysoká hladina cukru v krvi může způsobit řadu nežádoucích vedlejších účinků. Patří mezi ně zvýšené močení, neúmyslná ztráta hmotnosti, poškození nervů a ztráta zraku. Některé výzkumy také ukazují, že rambutan může obsahovat několik klíčových sloučenin, které vám pomohou udržet normální hladinu cukru v krvi.
Podpora zdraví trávicího ústrojí
Každá porce rambutanu obsahuje malé množství vlákniny, která podporuje zdraví trávicí soustavy
Podpora pevných kostí
Rambutan je skvělý zdroj manganu , který je důležitým minerálem podporujících tvorbu kostí.
Antimikrobiální vlastnosti
Kromě obsahu antioxidantů a bohatého nutričního profilu některé studie také naznačují, že rambutan může mít také silné antimikrobiální vlastnosti. Tyto vlastnosti pomáhají bojovat s infekcemi a optimalizovat zdraví. Studie in vitro v roce 2014, která hodnotí antimikrobiální účinky rambutanových extraktů z kůry, zjistila, že ovoce bylo účinné při blokování růstu několika kmenů bakterií. Studie in vitro zveřejněná v časopise Oriental Pharmacy and Experimental Medicine ukázala, že semena rambutanu mají také silné antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci zabránit infekci a nemocem.