Hledání toho nejzdravějšího způsobu slazení je jistě během na dlouhou trať, přitom zdraví nejpřínosnější je vždy se slazení jednoduše vyhnout. Pravděpodobně jste již slyšeli o různých alternativních sladidlech, jakými jsou například přírodní sirupy či stévie. Zajímavou novinkou v oblasti slazení je i extrakt z tzv. monk fruit, který však u nás není prozatím dostupným.

Monk fruit

Monk fruit neboli Siraitia grosvenorii je vytrvalou rostlinou z čeledi tykvovitých. Svým původem je z jižní Číny a severního Thajska. Plod této rostliny je zpravidla nejdříve zelený, ale po usušení zhnědne. Známý je plod jako arhatovo ovoce, Buddhovo ovoce či mnišské ovoce. Ve volné přírodě je rostlina spíše vzácnou. Pěstuje se pro své ovocné plody, ze kterých se připravuje chlazený či teplý nápoj. Plody se využívají v tradičním čínském léčitelství.

Popis

Rostlina dosahuje výšky 3-5 metrů, přičemž šplhá po jiných rostlinách díky úponkům. Její listy jsou srdcovité a plody mají tvar koule, která má průměr 5 až 7 cm. Jejich slupka je hladká, barva tradičně žlutohnědá či zelenohnědá. Slupka je velmi tvrdá. Plod obsahuje také řadu sladkých semen.

Sladší než cukr

Výtažek z těchto plodů je přitom 200-300 krát sladší než běžný třtinový cukr, ale bez obsahu kalorií či účinků na hladinu krevního cukru, proto je používán jako přírodní nízkokalorické sladidlo především v Číně. V České republice na toto práškové sladidlo prozatím nenarazíte. Sladidlo se z plodů připravuje i v jiných formách, a to v podobě tekutého extraktu, prášku či “granulí”. Tento druh ovoce obsahuje malé množství kalorií a uhlohydrátů. Pro svou náročnou skladovatelnost po sklizni si můžete toto ovoce vychutnat čerstvé jedině v jeho domovině. Po vysušení samozřejmě trochu stoupá množství obsažené fruktózy a glukózy. Dnes se monk fruit pěstuje především na plantážích.

Zdravotní přínosy

I přes velmi sladkou chuť neobsahují tyto plody takřka žádné kalorie a nemají takřka vliv na hladinu cukru v krvi. Obsahují totiž silné antioxidanty, zvané mogrosidy, které jsou v těle metabolizovány jinak než přírodní cukry. Slazení přírodními prostředky může být tedy zdraví o mnoho přínosnější, a to i z dalších důvodů.

Obsah antioxidantů

Nápoj z mnišského ovoce

Výhodou sladidla vytvořeného z monk fruit je především to, že obsahuje řadu antioxidantů, které bojují proti negativním vlivům volných radikálů v organismu. Jedná se například o již výše zmíněné mogrosidy.

Riziko obezity a cukrovky

Nadměrná konzumace cukru a produktů, které obsahují cukr, je velmi nebezpečná pro celkové zdraví. Zdravé přírodní varianty jsou tak skvělým způsobem, jak klasický cukr ve stravě efektivně nahradit. Chrání tak před rizikem vzniku nadváhy či obezity, ale také stále rozšířenější cukrovky. Sladidlo z mnišského ovoce je tak vhodné i pro osoby, které již cukrovkou trpí.

Zdroj obrázku: https://draxe.com/nutrition/monk-fruit/