Proč přidávat petržel do každého jídla

Petržel je obyčejná bylina s neobyčejnými vlastnostmi. Kromě jiného má také schopnost osvěžit dech. Stačí po jídle rozžvýkat snítku petržele a můžete bez obav políbit svého partnera. Pokud to však nevíte, tak má petržel stejnou schopnost „osvěžit“ celý organismus.

Detoxikační účinky

petrzelPro tyto vlastnosti je petržel především známá. Je nejoblíbenější bylinkou na světě. Staří Řekové nosili na hostiny petrželové věnce pro podporu chuti k jídlu. Římané věřili, že když si občas zakousnou snítku petržele, nestoupne jim víno tak rychle do hlavy. Od starověku až po dnešní jídelní stůl lidé detoxikační schopnost petržele intuitivně vytušili, ale dnešní věda to začala potvrzovat.

Používejte petržel k očistě

Za svou schopnost osvěžit dech a detoxikovat tělo vděčí petržel stejné látce, která ji dodává také zelenou barvu, a sice chlorofylu. Výzkumy a nejrůznější studie potvrdily schopnost chlorofylu čistit a obnovovat. Navíc prokazatelně zastavuje množení bakterií v ránách, má deodorační účinky, čelí toxinům, deaktivuje karcinogeny, podporuje krvetvorbu, obnovuje tkáně a brání zánětům.

 

Jak je to v jiných oblastech světa

V asijských tradicích chlorofyl prospívá při anemických stavech a také napomáhá funkci ledvin, nejspíš proto, že se chová jako mírné diruretikum. V Turecku diabetici používají petržel ke snížení krevního cukru. Nedávno byla zveřejněna studie, ve které extrakt z petržele významně snižoval hladinu krevní glukózy u krys a navíc i snižoval jejich hmotnost! Další studie ukázala schopnost petržele chránit játra krys s diabetem. Tyto poznatky dávají tušit, že petržel je další rostlinnou zbraní v našem arzenálu pro boj s potížemi s cukrem, obezitou a cukrovkou.

petrzel-jidlo

Protirakovinné a další účinky

Existují domněnky, že by éterické oleje v petrželi mohly inhibovat tumory. Podle některých studií patří petržel do vybrané skupiny asi tuctu potravin s nejvyšší protirakovinnou aktivitou. Petržel je dobrá také na zrak. Zvláštní odrůda kořenové petržele, která vypadá jako pastiňák, je výborná do polévky a má blahodárný účinek na žaludek.

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X