Černé potraviny jsou velmi kvalitním zdrojem živin. Jejich černá barva pochází zejména z anthocyaninů, pigmentů uvnitř rostliny, které mohou snížit riziko rakoviny, srdečních chorob a cukrovky. Černé potraviny mají vyšší úroveň antioxidantů než jejich světlejší příbuzní a to právě díky černé barvě. Existují stovky černých potravin s výjimečnými účinky pro náš organismus, od černého rybízu až po černou ředkev. Představíme si několik z nich, které jsou snadno dostupné a můžete je zařadit do svého zdravého jídelníčků.
1. Černé fazole
Obsahují velké množství bioflavonoidů, které pomáhají chránit proti rakovině. Také obsahují velké množství bílkovin, takže jsou skvělou potravinou pro vegetariány. Nemají žádný cholesterol a obsahují jen velmi malé množství nasycených tuků. Směs rýže a černých fazolí nám poskytne všechny nezbytné aminokyseliny, které naše tělo potřebuje. Kromě toho obsahují železo, vápník, draslík a velké množství vlákniny.
2. Černá sója
Tato plodina má výrazný podíl na snižování rizika vzniku trombózy. Obsahuje velké množství fytourientů, vitamín K, železo, měď, hořčík, mangan a riboflavin. Lze ji použít jako náhradu fazolí.
3. Černý čaj
Theaflaviny v černém čaji, které mají vysoký obsah antioxidantů, pomohou zotavit se z typické svalové bolesti po těžkém cvičení. Černý čaj může také snížit riziko srdečního záchvatu.
4. Černá rýže
Má vysokou hladinu vitamínu E a antioxidantů, které posilují náš imunitní systém a chrání buňky našeho těla před poškozením. Dokonce má vyšší obsah antioxidantů, než mají borůvky.
5. Černá čočka
Tato drobná luštěnina obsahuje velké množství železa a rozpustnou vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje imunitní systém.
6. Ostružiny
Obsahují velké množství vlákniny, polyfenoly, které pomáhají zpomalovat procesy stárnutí a velké množství antioxidantů.