Překvapivé potraviny, které způsobují nadměrnou plynatost

Většina z nás ví, že existují určité potraviny, které mají na naše zažívání negativní vliv v podobě nadýmání a nadměrné plynatosti. Ke známým „viníkům“ patří například luštěniny, košťálová zelenina, jako je kapusta, zelí či kedlubna, nebo též čerstvě upečené kynuté pečivo. V důsledku toho se jim tak zejména tehdy, pokud nás čeká nějaká významná pracovní či společenská akce, záměrně vyhýbáme. Nadměrnou plynatost může ale způsobit i celá řada dalších potravin či nápojů, o kterých řada z nás nemá ani tušení. Co vše v sobě skrývá potenciální nebezpečí?

Cereálie s vysokým obsahem vlákniny

Cereálie s vysokým obsahem vlákniny jsou sice na jednu stranu zdravé, ale na stranu druhou, zejména ve spojitosti s nedostatečným příjmem tekutin, mohou způsobovat nadměrnou plynatost. Zpracování vlákniny je pro náš trávicí systém náročné, a pokud organismus nebude dostatečně hydratovaný, jedním z vedlejších účinků může být nadměrná plynatost. Stejný efekt může mít také častá a nadměrná konzumace ovesné kaše.

Meloun

Tato letní pochoutka je sladká a osvěžující, ale je jednou z nejzáludnějších potravin, které způsobují plynatost a nadýmání. Meloun má vysoký obsah fruktózy, přirozeně se vyskytujícího cukru, který se v trávicím traktu často neúplně vstřebává. To může mimo jiné vést k plynatosti, nadýmání a průjmu.

Ostružiny, švestky a sušené ovoce

Ostružiny jsou bohaté na antioxidanty, ale jsou také plné polyolů, hlavní složky náhražek cukru, které jsou často obviňovány z řady zažívacích potíží. Polyoly, jako jsou sorbitol, xylitol a mannitol, mají tendenci se dlouho zdržovat v našem trávicím systému a obvykle nejsou zcela vstřebány. To může vést k nadýmání nebo nadměrné plynatosti. Rovněž švestky jsou plné polyolů, a to jak čerstvé, tak sušené. Stejné riziko v sobě ukrývají i sušené meruňky, datle či fíky.

Jablka, hrušky, broskve i mango

Na sorbitol je přirozeně bohaté i další oblíbené ovoce, například jablka, hrušky či broskve. Citlivější osoby by tak tyto plody měly konzumovat s mírou. Mango je jedním z druhů ovoce, které obsahuje více fruktózy než glukózy, což je nerovnováha, díky níž se fruktóza hůře vstřebává do našeho těla. Když se tak stane, může dojít k nadýmání nebo jiným žaludečním potížím.

Meloun jako potravina způsobující plynatost.
zdroj: unsplash.com

Cibule a česnek

Stejně jako jiné potraviny, které způsobují plynatost, obsahuje i cibule přírodní cukr zvaný fruktóza. Tento cukr přispívá ke vzniku plynů, když ho bakterie ve střevech rozkládají. Cibule je také považována za potravinu s vysokým obsahem FODMAP, což znamená, že obsahuje typy sacharidů, které způsobují gastrointestinální problémy, jako je nadýmání. Zkratka FODMAP znamená fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Předpokládá se, že omezení potravin s těmito těžko stravitelnými sacharidy s krátkým řetězcem může prospět lidem se syndromem dráždivého tračníku nebo jinými zažívacími problémy. Další potravinou s vysokým obsahem FODMAP je česnek. Než ho ale úplně vyřadíte z jídelníčku, nezapomeňte, že má také mnoho zdraví prospěšných účinků.

Artyčoky

Na tuto zeleninu si rovněž dejte pozor, má vysoký obsah fruktanů, těžko stravitelné vlákniny, která se nachází v potravinách způsobujících problémy s plynatostí a nadýmáním.

Žvýkačky

Při žvýkání polykáte vzduch, který přivádí do střev plyny. Žvýkačky bez cukru navíc často obsahují sorbitol a xylitol jako náhražky cukru. Ty u mnoha lidí způsobují nadměrnou plynatost, nebo dokonce působí jako projímadlo.

Mléčné výrobky

Laktóza je cukr, který se nachází v mléce a většině mléčných výrobků, včetně sýrů a zmrzliny. Lidé, kteří neprodukují dostatečné množství enzymu laktázy, mají potíže s trávením laktózy, což se označuje jako laktózová intolerance. Jedním z příznaků intolerance laktózy je zvýšená plynatost.

Pozor na to, co pijete

Zatímco voda může být pro náš trávicí systém v souvislosti s nadměrnou plynatostí prospěšná, jiné nápoje mohou způsobit více škody než užitku, především pokud jde o sycené nápoje. Pivo, rozmanité nízkokalorické limonády a čaje, zejména pokud obsahují náhražky cukru, jako je sorbitol, xylitol a mannitol, mohou způsobovat nadměrnou plynatost. Na plynatost má negativní vliv též káva, která má tendenci působit projímavě.

Jak poznat, že viníkem vašeho zvětšeného břicha je nadýmání, nebo něco jiného?

Zdroj: thelist.com, tasteofhome.com, healthline.com, everydayhealth.com

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X