Ach, ta paměť. Které potravinové doplňky nejlépe pomáhají zmírnit problémy s pamětí?

Ztráta schopnosti vzpomenout si na události z minulosti, nebo dokonce na to, co jste měli k snídani, se může výrazně podepsat na kvalitě vašeho života. Občasné zapomínání je přirozené, nicméně s přibývajícím věkem, ale také vlivem stresu či vyčerpání se problémy s pamětí mohou zhoršovat a negativně ovlivňovat naši schopnost plnit každodenní úkoly v práci i doma.

Paměť a doplňky stravy

Některé běžné příčiny ztráty paměti, které nejsou způsobeny závažnými zdravotními stavy, jako je Alzheimerova choroba nebo demence, jdou změnou životního stylu pozitivně ovlivnit. Pokud chcete posílit svou paměť, mohlo by vám pomoci užívání některých doplňků stravy.

Omega-3 mastné kyseliny

Mnozí z nás ví, že omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro zdraví. Zároveň ale mnozí z nás také trpí jejich nedostatkem, nejvíce nedostatkovou je kyselina dokosahexaenová (DHA), která je důležitým stavebním prvkem mozku. Vysoké množství omega-3 kyselin se nachází v potravinách, jako jsou mořské ryby, ústřice, vlašské ořechy, lněná a chia semínka.

Bylo prokázáno, že užívání omega-3 mastných kyselin zlepšuje paměť. Ve studii publikované v časopise Nutrition Reviews byly starším dospělým, kteří netrpěli demencí, ale měli mírnou kognitivní poruchu, podávány doplňky polynenasycených mastných kyselin omega-3 s dlouhým řetězcem. Paměť účastníků se po užívání doplňku výrazně zlepšila.

Muž, který si nemůže na něco vzpomenout.
zdroj: pixabay.com

Vitamín B12

Vitamín B12 je nezbytný pro několik funkcí v našem organismu, je důležitý pro tvorbu energie, tvorbu DNA i správné fungování centrální nervové soustavy. Přestože je vitamín B12 obsažen v mnoha potravinách, které jíme, například v mase či mléčných výrobcích, je jeho nedostatek překvapivě častý. S přibývajícím věkem se totiž naše schopnost vstřebávat vitamín B12 z potravy snižuje. Pokud máte problémy s pamětí nebo soustředěním, může to být příznakem právě nedostatku vitamínu B12. Ke zlepšení jeho hladiny mohou pomoci doplňky stravy.

Foláty

Foláty, známé také jako vitamín B9, hrají důležitou roli při udržování zdravých funkcí v těle. Odbourávají homocystein, aminokyselinu, která může být ve vysokých hladinách pro tělo škodlivá. Foláty se přirozeně nacházejí v potravinách, jako jsou zelená listová zelenina, arašídy, vejce či mořské plody. Často se též přidávají do dalších potravin ve formě kyseliny listové, kterou tělo lépe vstřebává. Podle odborníků jsou některými z příznaků nedostatku folátů ztráta paměti a problémy s úsudkem a chápáním. Nedostatek folátů se běžně vyskytuje u celiakie, syndromu dráždivého tračníku či alkoholismu. Nízká hladina folátů je charakteristická též pro pacienty s Alzheimerovou chorobou.

Proč je kyselina listová důležitá nejen pro těhotné ženy?

Zdroj: everydayhealth.com, ncbi.nlm.nih.gov, link.springer.com, medicalnewstoday.com

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X