Plody opuncie chutnají skvěle! Dejte si však pozor na jemné bodlinky

Opuncie (Opuntia), česky nazývaná též jako nopál, je rodem rostlin z čeledi kaktusovitých. Nejdůležitějším druhem opuncie je opuncie mexická (Opuntia ficus-indica), která může mít dvě formy, tedy s trny či bez trnů. Plody tohoto druhu opuncie jsou jedlé. Ochutnali jste již někdy plody této trnité krásky?

Opuncie

Původně se opuncie vyskytovaly téměř po celé Americe. S objevením Ameriky se postupně dostaly také do Středozemí a dalších částí světa. Utrhnout a ochutnat si tak plody opuncie můžete třeba na své letní dovolené. Hojně jsou dnes opuncie pěstovány v Mexiku, Brazílii, USA, ale také Itálii či Indii. Díky bohatému rozšíření má dnes opuncie mnoho zajímavých názvů, například nopal, opuntia, higo atd. Dnes zahrnuje opuncie asi 300 druhů rostlin.

Význam

Z opuncie se využívá téměř celá rostlina. Plody opuncie se konzumují jako ovoce. Nové stonky opuncie se používají v kuchyni jako zelenina. Ze sušené mleté opuncie se dokonce peče nopálový chléb. Používána je opuncie i v podobě oleje ze semen, využití má i ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu a slouží i jako okrasná rostlina.

Plody

Plody opuncie se konzumují syrové, ale mohou být různě upravovány. Připravují se z nich džusy, alkoholické nápoje, džemy, ale přidávají se například i do cukrovinek či čajových směsí. Chuť plodů je příjemně sladká. Může připomínat chuť sladkých hrušek. Z plodu se konzumuje jen dužina, která je velmi jemná a křehká, navíc příjemně šťavnatá. V dužině jsou obsažena semínka. Plody mohou mít různé barvy.

Pozor na bodlinky!

Nutné je před konzumací plodů opuncie pečlivě odstranit bodlinky, které na sobě plody mají, jinak budete mít ústa plná jemných bodlin, což je velmi nepříjemné. Zakoupené opuncie z obchodu již zpravidla tyto bodlinky nemají. Vhodné je bodlinky omýt s pomocí hadru, který už na nic jiného nepoužijete a nejlépe v pevnějších rukavicích. Pokud se vám bodlinky dostanou do prstů, pomůže trocha vosku, který je dostane dobře pryč. A jak plod konzumovat? Ideální je plod rozkrojit na půl a jíst ho lžičkou, možné je ho také opatrně oloupat jako banán.

Zdravotní přínos

Opuncie je bohatá na minerální látky (vápník, draslík, fosfor, sodík) a vitamín C. Její konzumace je ideální jako prevence dobrého trávení a je dobrou posilou imunitního systému. Ideální je pro všechny, kteří chtějí zhubnout, jelikož obsahuje látky, které brání vstřebávání tuků do těla. Tradičně je šťáva z opuncií podávána při horečce a žlučníkových a ledvinových onemocněních. Opuncie je vhodná i pro diabetiky, jelikož redukuje hladinu cukru v krvi.

POZOR: Semena z plodu se sice mohou konzumovat, ale zkonzumování velkého množství semen z plodů může způsobit žaludeční potíže.

 

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/pcardo/14944624534/

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X