Většinou mezi lidmi panuje všeobecná shoda, že ořechy jsou zdravé, a pokud na ně nemáme například potravinovou alergii, měli bychom se snažit o to, aby byly pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Jsou plné zdravých tuků, omega-3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínů i minerálů. Jejich konzumace tak přináší našemu organismu velké množství pozitiv. Tedy většinou…
Brazilské ořechy: ano, ale s mírou
Brazilské ořechy, známé také jako para ořechy, jsou skvělé pro zdraví štítné žlázy, posilují imunitní systém, zlepšují hladinu cholesterolu a snižují záněty. Vynikají především vysokým obsahem selenu, který udržuje štítnou žlázu v dobrém stavu a imunitní systém v dobré kondici. Vzhledem k tomu, že ale obsahují selenu opravdu mnoho, nekonzumujte jich příliš velké množství najednou. Obvykle se doporučují pouze tři denně.
Vlašské ořechy: ano
Vlašské ořechy patří obecně k těm vůbec nejoblíbenějším. Tento ořech ve tvaru mozku je nabitý zdravými mastnými kyselinami a protizánětlivou kyselinou alfa-linolenovou a linolovou. To z těchto ořechů činí skvělý doplněk jídelníčku pro snížení špatného cholesterolu a triglyceridů. Porce asi 14 půlek vlašských ořechů poskytuje téměř 50 % doporučené denní dávky manganu, který podporuje zdraví kostí a je nezbytný pro tvorbu kolagenu a hojení ran. Studie prokázaly též pozitivní účinky konzumace vlašských ořechů v souvislosti s rakovinou prsu.
Piniové oříšky: spíše ne
Piniové oříšky jsou oblíbené především v řeckých a italských pokrmech. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které prospívají našemu mozku a srdci, a též stabilizují hladinu cukru v krvi. Slyšeli jste ale už o „piniových ústech“? Jedná se o dočasnou poruchu chuti, která vám po konzumaci piniových oříšků zanechá v ústech intenzivní hořkou nebo kovovou pachuť. Tento stav se někdy neprojeví ihned, ale až po jednom či třech dnech. Nejhorší je, že se reaktivuje při každém jídle nebo pití, takže vše chutná několik dní, než problém odezní, poněkud divně.
Makadamové ořechy: ano
Makadamové ořechy mají někdy špatnou pověst, protože obsahují hodně tuku a kalorií. To ale není důvod, proč se jim vyhýbat. Tyto ořechy s lahodnou krémovou strukturou jsou skutečně velmi zdravé. Dokonce mohou snížit riziko vzniku metabolického syndromu, který často vede k srdečním chorobám, mrtvici či cukrovce 2. typu. Makadamové ořechy se skládají převážně z mononenasycených tuků, které jsou zdravé pro srdce, a když k tomu přidáme vysoký obsah flavonoidů a tokotrienolů, které mají protirakovinné účinky, máme tu ořechy, které se opravdu vyplatí do jídelníčku zařadit.
Arašídy: spíše ne
Ve skořápce nebo bez ní, solené, pražené nebo syrové, případně v podobě másla, nelze popřít, že arašídy jsou oblíbené a chutné. Arašídy jsou technicky vzato luštěniny, nikoli ořechy. Jsou vhodným zdrojem bílkovin, vlákniny, železa či hořčíku. Mají téměř dvakrát více bílkovin než vlašské ořechy, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a díky vysokému obsahu aminokyseliny argininu zlepšují krevní oběh. Na druhou stranu jsou ale též jednou z nejčastějších příčin těžkých alergií. Tato alergie může u některých lidí vést k přehnané reakci imunitního systému, která může během několika minut způsobit nejen dráždivé svědění, otoky, brnění či kopřivku, ale i život ohrožující anafylaxi.
Pistácie: ano
Pistácie, které obsahují více luteinu a zeaxanthinu než jakékoli jiné ořechy, jsou zdravé zejména pro naše oči. Tyto důležité antioxidanty udržují na uzdě chronická oční onemocnění, jako je šedý zákal, a také chrání oči před věkem podmíněnou makulární degenerací.
Vlaššské ořechy údajně pomáhají i prodlužovat život. Je to pravda?
Zdroj: healthline.com, thehealthy.com, foodauthority.nsw.gov.au, mayoclinic.org, drbishop.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov