Objevte výhody fialové odrůdy květáku

Bílý květák pravděpodobně znáte, ale ochutnali jste už i fialový květák? Fialový květák (Brassica oleracea) je dvouletá brukvovitá zelenina. Jeho fialové zbarvení způsobuje antioxidant antokyan, který je v této odrůdě obsažen. Nalezneme jej také v červeném zelí nebo víně. Jeho chuť je, oproti bílému květáku, mírně nasládlá, bez hořkosti, která se někdy u bílého květáku vyskytuje. Má hustou, měkkou a drobivou texturu.

Nutriční hodnota

Živiny nalezené ve fialovém květáku jsou podobné těm, které se vyskytují u běžného bílého květáku. Jak již bylo výše řečeno, fialová barva je způsobena přítomností subtypu flavonoidních sloučenin zvaných anthokyaniny, které mohou pomoci regulovat hladinu krevních lipidů, cukru a tělesné hmotnosti, stejně jako pomáhají snižovat riziko vzniku rakoviny.

Fialový květák navíc obsahuje sloučeninu nazývanou glukorafanin, která se také nachází v zelené brokolici. V našem těle může být glukorafanin přeměněn na sloučeniny s protirakovinnými vlastnostmi.

  • Glukorafanin – Tato látka je vnímána jako protirakovinný faktor a nalezneme ji také v brokolici, klasickém květáku, růžičkové kapustě nebo zelí.
  • Anthokyaniny – 1 šálek čerstvého květáku obsahuje asi 400 miligramů anthokyanů. Strava bohatá na tyto látky nám může pomoci kontrolovat naši váhu, snížit riziko vzniku diabetu typu 2, srdečních chorob a zlepší funkci mozku. Anthokyaniny mohou také pomoci snížit riziko vzniku rakoviny. Během vaření se však tyto látky ničí.
  • Sulforafan – Patří mezi sloučeniny, které se absorbují přes střeva a v játrech jsou modifikovány na sloučeniny, které vykazují protinádorovou aktivitu. Tyto skutečnosti objevil tým výzkumných pracovníků Linus Pauling Institute pod vedením Dr. Roda Dashwooda a zpráva je publikována v časopisu The Journal of Nutrition.
  • Vitamín C – Fialový květák je jedním z nejkoncentrovanějších zdrojů vitamínu C. 100 g květáku obsahuje 46 mg vitamínu C.
  • Další tělu prospěšné sloučeniny a látky – Mezi další tělu prospěšné látky patří vláknina, vitamín A, vápník, draslík a selen.

Zdravotní přínosy

Fialový květák nabízí našemu tělu celou řadu zdravotních výhod.

  • Výhody pro srdce – Rostoucí množství důkazů naznačuje, že vitamin C může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění a dalších kardiovaskulárních chorob. Kromě toho květák poskytuje našemu tělu vitamín K a další látky, které podporují zdraví srdce a celého kardiovaskulárního systému.
  • Pomoc v boji proti výskytu rakoviny – Laboratorními výzkumy bylo prokázáno, že sloučeniny obsažené v květáku indukují detoxikační enzymy, které usnadňují odstraňování látek způsobujících rakovinu. Kromě toho pomáhají stimulovat sebezničení rakovinných buněk.

Pavla Novotná

Miluji přírodu a vše co s ní souvisí. Hrozně ráda cestuji a zajímám se o různé bio produkty, zdraví prospěšné látky, vitamíny apod. Snad vám moje články pomohou najít odpovědi na otázky co vás trápí.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X