Snažíte se zhubnout? Cítíte se unavení, bez energie, bolí vás hlava? Možná za to může špatná strava a fakt, že vám chybí některé z následujících živin. Nabízíme vám seznam nezbytných látek potřebných pro fungování vašeho těla společně s příznaky jejich nedostatku a příklady, jak je doplnit i během hubnutí.
Jak poznáte nedostatek železa
Železo je nezbytnou látkou důležitou pro náš organismus. Pokud se snažíte jíst méně, je možné, že chybí v jídelníčku i vám. Podle studie Světové zdravotnické organizace celosvětově trpí jeho nedostatkem 25% populace. Patříte mezi ně? To, že trpíte nedostatkem železa poznáte jednoduše:
- jste unavení, malátní, trpíte bolestmi hlavy
- váš imunitní systém je oslabený a lehce podlehnete nemocem
- máte bledou pokožku i rty
- máte zvláštní chutě, například na hlínu či na papír, zkrátka na věci, které jsou nepoživatelné
Naštěstí existují potraviny, díky nimž si do těla dodáte postrádané železo a příznaky následně zmizí. Potraviny bohaté na železo jsou zejména červené maso, ryby a mořské plody, luštěniny, semínka a zelená zelenina.
Vyzkoušejte i další přírodní zdroje železa, které vám pomohou zatočit třeba s únavou.
Nedostatek jódu a tloustnutí
Jód je nezbytný pro správné fungování štítné žlázy a jeho nedostatek se projevuje například zvětšením štítné žlázy, dušností nebo také přibíráním na váze a zrychleným srdečním tepem.
Je důležité přijímat dostatek jódu kvůli zdraví i tomu, aby vaše snaha o hubnutí nebyla marná. Abyste do svého těla dostali správné množství jódu, zařaďte do svého jídelníčku ryby, mléčné výrobky a vejce.
Hořčík je při hubnutí klíčový
Hořčík neboli magnesium je zodpovědný za zdraví našich zubů a kostí a jeho nedostatek se podle dlouhodobých výzkumů může projevovat následovně:
- zvýšeným rizikem cukrovky 2. typu
- vznikem metabolického syndromu
- svalovými křečemi
- syndromem neklidných nohou
- únavou a migrénami
Abyste se těmto nepříjemným syndromům vyhnuli, ujistěte se, že pravidelně jíte celozrnné pečivo, oříšky a hořkou čokoládu. Bez obav si také můžete dopřát hořčík ve formě potravinových doplňků.
Vegetariáni, vegani a vitamin B12
Omezujete příjem masa ve snaze ušetřit svou peněženku, tukové faldy i planetu? Pak byste měli pamatovat na kompenzování přísunu vitamínu B12. Vitamin B12 je nezbytný pro tvorbu krve a také správnou funkci mozku a nervové soustavy. Jeho nedostatkem trpí spíše vegetariáni nebo vegani, protože se hojně nachází v živočišné stravě.
Z jakých zdrojů vitamin B12 doplnit? Mezi nejlepší zdroje patří mořské plody, maso, vejce a mléčné výrobky. Pokud nic z toho do vaší stravovací filozofie nezapadá, poohlédněte se v lékárně nebo drogerii pro kompenzačních potravinových doplňcích pro vegetariány a vegany se zvýšeným obsahem vitamínů skupiny B.
Nedostatek vápníku při hubnutí
V posledních letech se bezlaktózová strava stala doslova hitem a omezení sladkých mlék či pudinků slibuje rychlý úbytek hmotnosti. Na druhou stranu se ale snadno může stát, že s nižší spotřebou mléka do těla dostanete také mnohem méně kalcia. Nedostatek vápníku poznáte podle snížené odolnosti vašich kostí a vznikem osteoporózy. Zabraňte tomu konzumací potravin s obsahem vápníku, kterými jsou například sardinky, mléčné výrobky nebo tmavě zelená zelenina (kapusta, brokolice).
Pokud se snažíte snížit příjem laktózy, vyzkoušejte také alternativní zdroje vápníku z rostlinné stravy.
Zaznamenali jste u sebe výskyt některých z těchto příznaků? Ujistěte se, že konzumujete zdravé potraviny a váš jídelníček je pestrý s dostatkem čerstvé zeleniny, ale také zdravých tuků.
Zdroj: healthline.com