Naučte se solit zdravě

To, že přemíra soli je pro organismus škodlivá, všichni víme. Tak jako jiné suroviny, má i sůl vedle záporů i své klady. Ty spočívají v udržování rovnováhy tekutin v těle a krevního tlaku, v úpravě chuti mnohých jídel a užitečnosti při konzervaci potravin.

Zápornou stránkou soli je, že nadměrný přísun může způsobit růst krevního tlaku a zvýšené riziko cévních příhod, srdečních onemocnění a selhání ledvin. Také se více vylučuje vápník, což může aktivovat osteoporózu.

Jak je to s konzumací soli

Většina lidí zbytečně jídla přesoluje. Světová zdravotnická organizace doporučuje denní dávku 6 g soli, zatímco například v Česku sní průměrný dospělý člověk 16,7 g (tři vrchovaté lžičky).

Každá buňka v našem těle potřebuje pro správnou funkci sodík, který pomáhá udržovat v těle rovnováhu tekutin a rozumnou výšku krevního tlaku. Také je nezbytný pro správnou činnost nervů a svalů včetně svaloviny srdeční. Požadavky na množství sodíku se mění s věkem a množstvím, které vypotíme při těžké fyzické námaze nebo pobytu v horkém prostředí.

Kolik solit?

Sůl, kterou přidáváme do jídla při přípravě nebo až na stole, tvoří jen pětinu našeho celkového příjmu soli. Další pětinu tvoří sodík vyskytující se přirozeně v nezpracovaných potravinách, malé množství je ho v ovoci, v zelenině, mase, rybách, obilninách a luštěninách. Více než polovina sodíku však pochází z uměle upravených potravin, které obsahují sůl nebo sloučeniny sodíku.

Jeden gram soli je ekvivalent 0,4 g sodíku a opačně – 1g sodíku je ekvivalentní 2,5 g soli.

Méně solit

Mnohé potraviny včetně chleba nebo sušenek obsahují „skrytou“ sůl. Lepší, než je vyřadit z jídelníčku je méně solit jídla při přípravě a dosolovat je na stole. Například je zbytečné solit vodu na vaření zeleniny, navíc sůl dokonce odebírá zelenině její přirozenou sladkost. Pokud jste zvyklí si jídlo na stole přisolovat, zcela vynechte sůl během vaření. Raději jídlo okořeňte čerstvými nebo sušenými bylinkami. Totéž udělejte se salátovými zálivkami.

Alternativní náhrady soli

Koncentrovanými zdroji sodíku, které se však používají jen v nepatrném množství v orientální kuchyni, je miso, tamari nebo sója. Zdravější alternativou je citronová šťáva, česnek a pepř. K dostání jsou také soli s nízkým obsahem sodíku.

Solným náhražkám by se však měli vyhýbat diabetici nebo lidé trpící onemocněním ledvin. Obě skupiny zadržují draslík a musí se chránit před zvyšováním jeho hodnot v krvi.

Barbora Brodacká

Mezi mé koníčky patří zdravé vaření a sport. Ráda žiji zdravě a o svoje zkušenosti a znalosti se s vámi dělím na tomto webu. Snad vám moje články pomohou a dozvíte se něco nového! :-)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X