Nashi: Dokonale šťavnaté plody připomínající křížence hrušky a jablka

Naši, anglicky také nashi, je zajímavé ovoce, které pochází z asijského druhu hrušně písečné. Setkat se můžete i s označením asijská hruška. I v našich končinách seženete nashi v čerstvé formě. Plody vás překvapí svou šťavnatostí a příjemnou chutí.

Původ

Svým původem jsou tyto hrušky z Číny. Dnes jsou však rozšířeny po oblastech celé východní Asie a Japonska. Hojně se začínají pěstovat také v Chile, Francii či Itálii.

Strom

Nashi hrušně náleží do čeledi růžovitých (Rosaceae) a do rodu hrušeň (Pyrus). Strom dorůstá výšky jen do 10 metrů, není tedy vůbec vysoký jako klasické hrušně, na které jsme zvyklí. Strom je velmi odolný a přizpůsobivý, zvládá i mrazíky a teploty do -25 °C. Možné je tedy jeho pěstování i u nás.

Plody

Plod má kulovitý a mírně zaoblený tvar. Barva plodů může být žluto-zelená až světle žlutá, ale také oranžová až hnědá. Plody mají hladkou slupku, která je pokryta drobnými skvrnkami. Chuť nashi je odlišná od klasických hrušek, na které jsme zvyklí. Je mnohem šťavnatější a chutí připomíná spojení hrušky a jablka, a to i svým vzhledem, ale o křížence se nejedná. Plody mají váhu přibližně mezi 150-250 g. Nashi u nás seženete především před a během období Vánoc. Plody se konzumují stejně jako jablka či hrušky, tedy syrové a neoloupané.

Využití

Nashi se konzumuje čerstvé, ale využívá se i při přípravě ovocných salátů, marmelád či kompotů. Nashi lze tepelně upravovat a používat jako doplněk k některým pokrmům, třeba ke zvěřině.

Zdravotní přínos

Nashi hruška obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, ale také minerální látky (vápník, hořčík, selen, fosfor, měď), vitamín C, B, E a K a kyselinu listovou.

Podpora trávení

Nashi je bohaté na obsah vlákniny, která je nesmírně důležitá pro zdraví trávicího traktu. Díky tomu ho udržuje preventivně v dobré kondici a chrání před problémy s trávením.

Antioxidanty

Plody jsou bohaté také na obsah antioxidantů a chrání organismus před vlivem volných radikálů.

Imunitní systém

Díky obsahu vitamínu C je nashi skvělou podporou imunitního systému, která se vám v zimě, kdy je u nás nashi běžně dostupné, bude náležitě hodit.

Barbora Brodacká

Mezi mé koníčky patří zdravé vaření a sport. Ráda žiji zdravě a o svoje zkušenosti a znalosti se s vámi dělím na tomto webu. Snad vám moje články pomohou a dozvíte se něco nového! :-)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X