Jistě to sami znáte, napijete se červeného vína a v ústech se objeví svíravý pocit. Ten mají na svědomí třísloviny, které se ve víně přirozeně objevují. Jedná se o polyfenolické látky, které se vyskytují i v jiných nápojích a potravinách. Mají pozitivní vlivy na lidské zdraví. Víte, jaké?

Třísloviny

Třísloviny, taniny, náleží do skupiny polyfenolických látek, které jsou hojně zastoupeny v některých druzích rostlin. Jejich zastoupení v daných rostlinách se velmi liší. Ve velké míře byste je však objevili například v kůře stromů. Zvýšený obsah tříslovin slouží rostlině k ochraně před infekcemi, hmyzem a býložravci. Typická je pro ně svíravá a vysychající chuť, která vzniká v dutině ústní. Je dána interakcí proteinů slin s fenolovými sloučeninami. Typická trpkost se objevuje po pití červeného vína, černého či  zelené čaje nebo konzumaci nezralého ovoce. Tyto nápoje a potraviny obsahují třísloviny a způsobují “kočičí jazyk”, suchost a drsný pocit na jazyku.

S obsahem tříslovin

Třísloviny lze objevit v těchto potravinách a nápojích:

  • Zelený čaj
  • Černý čaj
  • Káva
  • Červené víno
  • Pivo
  • Kakao
  • Hrozny
  • Granátové jablko
  • Acai
  • Brusinky
  • Rebarbora
  • Mandle
  • Vlašské ořechy
  • Lískové ořechy
  • Červené fazole

Zdravotní přínosy

Antioxidanty

Třísloviny patří mezi polyfenoly, tedy antioxidanty, které regulují oxidační stres a poškození volnými radikály. Proto se ze zdravotních důvodů doporučuje i sklenka červeného vína jednou za pár dní. Dodává do těla dávku tříslovin, a tedy antioxidantů. Snižuje také riziko vzniku zánětů v organismu. Taniny mají antikarcinogenní potenciál.

Antimikrobiální a antivirové účinky

Třísloviny přináší antimikrobiální a antivirové účinky. Podporují imunitní systém a chrání před mikroby.

Proti cukrovce

Třísloviny pomáhají vyrovnávat hladinu cukru v krvi. Třísloviny jsou užitečné jako prevence a léčba cukrovky 2. typu. Vědci analyzovali účinky tříslovin, které byly shromážděny z více než 41 léčivých rostlin a došli k závěru, že mohou snižovat hladinu cukru v krvi.

Vysoký krevní tlak

Třísloviny se týkají i krevního tlaku. Mohou pomoci regulovat krevní tlak, jejich účinky jsou tedy antihypertenzivní. Konzumace potravin a pití nápojů s obsahem taninů pomáhá preventivně pečovat o vaše srdce a chrání kardiovaskulární systém.

Srážlivost krve

Třísloviny a další druhy polyfenolů jsou schopny podporovat srážení krve, také urychlují hojení ran.