Exotický marulový olej pocházející z afrických končin se stává v posledních desetiletích nesmírně populárním. Důvodem jsou především jeho účinky na zdraví pleti, vlasů a nehtů. Seznamte se i vy blíže s marulovým olejem a jeho přínosem pro zdraví.

Strom

Marulový olej pochází ze semen plodů afrického stromu Sclerocarya birrea, který je ve své domovině znám pod jménem marula. S tímto stromem se můžete setkat v oblastech jižní a západní Afriky či Madagaskaru. Strom dorůstá výšky až 18 metrů. Daří se mu spíše v nízkých nadmořských výškách a otevřených lesích.

Plody

Strom plodí menší plody, které mají světle žlutou slupku a bílou dužinu. I nezralé, ještě zbarvené zeleně, padají na zem, kde dozrávají do barvy žluté. Obsahují zpravidla jedno semeno, ale můžete narazit i na více semen v jednom plodu. Z těchto semen se vyrábí marulový olej. Plody se konzumují, jejich chuť je kyselá, přesto jsou zdrojem dobrého osvěžení. Ve své domovině se z plodů vyrábí například marulové pivo či tradiční marulová pálenka. Používají se například k výrobě likéru Amarula.

Marulový olej

Marulový olej měl velký význam především ve své domovině, ale díky exportu se dostává až k nám. Marulový olej je velmi přínosným pro zdraví pleti, vlasů a nehtů. Mnohdy bývá označován za účinnější než olej arganový, ale toto tvrzení nebylo prokázáno. Obsahuje antioxidanty, vitamín C, E a flavonoidy. Obsahuje kyseliny palmitové, olejové, stearové a linolové.

Zdravotní přínos

Prevence proti stárnutí

Marulový olej je velmi výživný a ideální jako preventivní ochrana pleti proti působení času. Olej se dobře vstřebává a je prevencí vzniku vrásek. Přidáván je často do nejrůznějších kosmetických produktů, ale zakoupit jej můžete také v čisté formě. Marulový olej má tzv. anti-aging vlastnosti, které s průběhem stárnutí jistě oceníte.

Pleť

Ideální je tento olej pro osoby, které trápí spíše suchá pleť. Marulový olej pleť dobře vyživuje a hydratuje. Používat jej můžete na pokožku celého těla. Pleť uklidňuje, zvláště začervenalá místa.

Akné, jizvy, strie

Marulový olej podporuje také hojení jizev a strií. Pokožku posiluje a podporuje její regeneraci. Slouží také jako prevence vzniku strií a akné. Díky obsahu mastných kyselin a antioxidantů zvyšuje marulový olej pružnost pokožky a podporuje její hydrataci. Je ideální v období těhotenství, puberty i v pokročilém věku.

Zdraví vlasů a nehtů

Marulový olej je přínosným nejen pro zdraví pleti, ale také vlasů a nehtů. Používat jej můžete pravidelně a přidat jej do vašich krémů. Posiluje kůži v okolí nehtů a podporuje zdraví vzhled nehtů. Chrání vlasy před vysycháním, lámáním a třepením. Přidat ho můžete také do kondicionéru či aplikovat v podobě masky. Nutné je olej používat pravidelně na vlasy po dobu minimálně 1 měsíce, aby se dostatečně projevily jeho účinky.