Limoncillo nese mnoho synonymních názvů, setkat se můžete i s označením španělská limetka, mamoncillo či genep. V určení vám vždy více pomůže latinský název Melicoccus bijugatus. Limoncillo je tradiční plodinou napříč zeměmi Jižní Ameriky a oblíbené se stalo především díky své specifické chuti. Limoncillo však nejen skvěle chutná a osvěží, ale přináší i řadu zdravotních výhod.

Strom

Melicoccus bijugatus je ovocným stromem dosahujícím výšky až 25 metrů. Tyto stromy jsou hojně pěstovány především v Jižní a Střední Americe, vidět je lze často i na zahradách či v městských parcích. Jedná se o pomalu rostoucí stromy, jejichž kůra je hladká a šedá. Výhodou stromu limoncilla je to, že dobře odolává suchu a daří se mu i v oblastech s nízkým počtem srážek. Strom vykvétá malými, bílými kvítky, které krásně voní.

Zajímavý název

Limoncillo získalo řadu zajímavých regionálních názvů, právě díky tomu, že je pěstováno na mnoha místech Jižní a Střední Ameriky a na Karibiku. Setkat se můžete s desítky druhy různorodých názvů (mamón, guinep, skinnip, kenip, genepa atd.).

Plody

Plody limoncilla jsou kulaté, mají silný obal, který má zelenou či světle nažloutlou barvu. Dužina plodů je však měkká, šťavnatá a má žlutou či lososovou barvu. Tento druh ovoce vyniká svou chutí, která je kyselá a sladká zároveň, a nechybí ani exotická osvěžující vůně. Nutné je však vždy vybírat dostatečně zralé ovoce, jehož chuť je příjemně sladká. Nezralé plody jsou příliš kyselé. Nekonzumuje se slupka, ani semeno plodu.

Výživové výhody

Španělské limety nejsou ceněné jen pro svou delikátní chuť, ale mají i důležitou výživovou hodnotu. Ve 100 g dužiny limoncilla je obsaženo 60-70 kalorií. Jedná se o dobrý zdroj sacharidů, minerálních látek (fosfor, vápník, železo) a vitamínů (vitamín C, B1, B2, B3). Plody obsahují i značné množství aminokyselin, jako je tryptofan či lysin.

Zdravotní přínos

Množství antioxidantů

Toto tropické ovoce je bohaté na obsah důležitých antioxidantů. Do lidského těla přináší látky, jejíž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů, mohou snižovat i pravděpodobnost jejich vzniku. Limocillo je tedy skvělým zdrojem antioxidantů.

Antimikrobiální vlastnosti

Díky obsahu fenolových sloučenin  má antimikrobiální vlastnosti. Působí tedy proti vlivu mikroorganismů, viz bakterie, viry, houby.

Tradiční použití

V některých částech jižní Ameriky byla dužina limoncilla používána jako tradiční medicína pro léčbu problémů s trávicí soustavou. V některých oblastech se používají listy limoncilla k léčbě vysokého krevního tlaku a ke snížení horeček.

Ochutnávka

Španělské limety můžete ochutnat v jejich domovině, prodávají se podél cest a jsou často konzumovány jako osvěžující svačina. Limoncillo je často používáno i při přípravě džemů či šťáv. Nutné je při konzumaci plod otevřít směrem od stonku, abyste se lépe dostali k jeho dužině.

POZOR: Nadměrná konzumace ovocné dřeně může způsobit podráždění krku. Pozor si dávejte při konzumaci také na semeno limoncilla obalené dužinou, které může uvíznout v krku.