Myslíte si, že zdravá strava je drahá? Chcete zhubnout, nabrat svalovou hmotu ale přitom máte omezený rozpočet? Vyzkoušejte levné zdroje bílkovin, které jsou 100% přírodní a přitom vaši peněženku zatíží minimálně.
Mléčné výrobky s vysokým obsahem bílkovin
Mezi oblíbené zdroje proteinů patří mléko a výrobky z něj. Možná vás překvapí, že obyčejné kravské mléko s obsahem tuku okolo 2% (polotučné) obsahuje 8 g proteinu na 1 hrnek o objemu 0,25 l. Můžete se s ním třeba zalít snídaňové vločky.
Dalším skvělým zdrojem mléčného proteinu je také nízkotučný řecký jogurt, který obsahuje 15 g proteinu na 150 g jogurtu. Je skvělý na misce granoly, ovocného salátu nebo třeba ve formě slaného dipu.
Posledním mléčným výrobkem na našem seznamu je cottage sýr. Oblíbený čerstvý sýr si dejte zejména během letních měsíců, kdy váš organismus příjemně ochladí. 130 g sýra vám dodá až 26 g bílkovin.
Proteinová semínka můžete zobat celý den
Ořechy a semínka jsou zdravým koktejlem pro celý náš organismus. Dodávají zdravé tuky, omega 3 mastné kyseliny, vlákninu, minerály ale také bílkoviny.
Vyzkoušejte třeba konopná semínka. Mají výbornou oříškovou chuť a skvěle se hodí jak na posypání ovesné kaše, do asijských jídel nebo třeba zapečená v koláči. Jedna lžíce konopného semínka obsahuje 3 g proteinů.
Dalším skvělým rostlinným zdrojem bílkovin jsou mandle. Mají 6 g proteinů na 30 g mandlí a v začátcích hubnutí vám mohou nahradit večerní brambůrky.
Věděli jste, že za zdroj proteinů můžete považovat i arašídové máslo? Ořechová másla obsahují stejné živiny jako samotné ořechy a jejich použití je mnohostranné, od toppingu na ovesnou kaši až po dochucení asijských rychlovek. Jedna lžíce burákového másla přitom obsahuje 3,5 g bílkovin.
Snažíte se zhubnout, ale bojíte se hladu? Vyzkoušejte drobné změny v jídelníčku, které vám pomohou zhubnout i bez hladovění.
Živočišné zdroje bílkovin
Živočišné produkty obsahují tzv. plnohodnotné proteiny, které dokáže naše tělo lépe přeměnit na vlastní svalovou hmotu a proto s nimi bude hubnutí a zpevňování postavy jednodušší.
Mezi absolutní základ patří vajíčka. Jedno větší vejce vám dodá 6 g bílkovin a je úplně jedno, jakou úpravu zvolíte.
Výborným zdrojem bílkovin mohou být také konzervované rybičky. Ať už preferujete tuňáka ve vlastní šťávě nebo třeba uzeného lososa či klasické sardinky, jejich výživová hodnota je rozhodně zajímavá. 50 g sardinek vám dodá cca 12 g proteinu ale pozor, míněno v pevné složce, přebytečný olej vylijte.
Proteinová bomba jménem tofu
Luštěniny patří mezi oblíbené zdroje bílkovin pro všechny, kdo se snaží alespoň částečně snížit spotřebu masa.
Za všechny luštěniny vyzdvihněme cizrnu. Cizrna patří nejen do oblíbeného hummusu, ale můžete ji přidat třeba do polévky nebo jako součást obědového salátu (za tepla i za studena). 30 g suché cizrny obsahuje zhruba 10 g proteinu.
Poslední potravinou v našem seznamu je tofu. Tento “sójový sýr” je k dostání hned v několika chuťových variantách a na rozdíl od plátku masa je jeho příprava skutečně rychlá. 100 g tofu obsahuje 10 g plnohodnotných bílkovin a proto jej určitě zařaďte na svůj jídelníček.
Hledáte inspiraci na dietní jídla? Vyzkoušejte třeba recepty na zdravé svačiny do krabičky, které si můžete sníst doma, v práci i na výletě.
Zdroj: eatthis.com