Kvajáva či guava je skvělým zdrojem vitamínu C

Kvajáva, mnohdy známější pod označením guava, je ovocem stromu kvajávy hruškové (Psidium guajava). Toto ovoce je nesmírně populární v Jižní Americe. Kvajáva je zajímavým plodem nejen chuťově, ale také svým přínosem zdraví prospěšných látek. Už jste se s tímto plodem setkali? A ochutnali jste ho?

Kvajáva

Kvajáva hrušková je stálezelenou dřevinou pocházející z tropů Jižní Ameriky. Z této oblasti se její pěstování rozšířilo až do oblastí Středomoří a Indie a dalších tropických a subtropických oblastí po celém světě. Strom dosahuje výšky až 8 m.

Plody

Plody poznáte podle kulovitého až hruškovitého tvaru, přičemž bývají pokryty hrbolky, ale mohou být také hladké, lesklé a pokryté tečkami. Plody dosahují délky 4-12 cm. Uvnitř plodu na vás čeká měkká dužina, která může mít barvu žlutavě bílou, ale také červenou. Dužina je šťavnatá a výrazně voní. Zajímavé je, že svou chutí připomíná fíky a trochu také hrušky. Uvnitř plodu se nachází množství malých tvrdých semen. Nezralé plody jsou zelené, ve své zralosti se barva mění na světle žlutou. V České republice se můžete setkat s plody čerstvými a konzervovanými. Plody jsou využívány také při výrobě sirupů, želé a džemů.

Obsah látek

Plody jsou bohaté na obsah vitamínu C (184 mg na 100 g), kterého obsahují až 5x více než citrony či pomeranče. Jsou také dobrým zdrojem vitamínu A a vápníku. Ve 100 g ovoce na vás čeká 35-50 kcal. Obsahují také vlákninu, bílkoviny, sacharidy, dále i dávku vápníku, fosforu, již méně železa. Nechybí ani karoteny, thiamin, riboflavin a niacin.

Zdravotní přínosy

Antioxidační vlastnosti

Kvajáva je skvělým zdrojem vitamínu C. Ten efektivně posiluje imunitní systém. Kromě toho antioxidanty chrání organismus před vlivem volných radikálů. Ty mohou stát za mnoha zdravotními problémy, jako jsou srdeční onemocnění či rakovina.

Cukrovka

Konzumace kvajávy je vhodná pro osoby, které trpí cukrovkou. Jelikož je bohatá na obsah vlákniny, snižuje hladinu glukózy v krvi. Je také prevencí vzniku cukrovky 2. typu.

Zdraví očí

Díky obsahu vitamínu A v kvajávě budou vaše oči stále fit. Preventivně pečuje o jejich zdraví a zamezuje riziku zhoršení zraku, které přichází se stářím.

Zažívací trakt

Látky obsažené v kvajávě mají adstringentní (stahující, svírací) vlastnosti. Kvajáva je tedy dobrým pomocníkem při problémech se zažívacím traktem, především v případě průjmu. Adstringenty mají alkalickou povahu, navíc dezinfikují a působí jako antibakteriální činidlo. Léčí tedy také příčinu průjmu. Kvajáva je také dobrou prevencí zácpy díky vydatné dávce vlákniny.

Krevní tlak

Guave pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu v krvi a snižuje krevní tlak.

Pavla Novotná

Miluji přírodu a vše co s ní souvisí. Hrozně ráda cestuji a zajímám se o různé bio produkty, zdraví prospěšné látky, vitamíny apod. Snad vám moje články pomohou najít odpovědi na otázky co vás trápí.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X