Rostlinu znali velmi dobře již staří Řekové i Římané. Její domovinou jsou suché oblasti v okolí Středozemního moře. V současné době se pěstuje především v Itálii, na jihu Francie, ve Španělsku a v Alžírsku.
Jedná se o stálezelený keř, který dorůstá výšky kolem 1,5 metru. Je to rostlina popínavá či poléhavá. Její poupata mají olivově zelenou barvu. Květy mají barvu bílou nebo světle růžovou.
Obsah látek
V poupatech se nachází rutin a flavonoidní deriváty. Jako koření se využívají poupata uzavřená, jež se objevují po celé vegetační období. Cenná jsou pouze tvrdá, malá a zavřená. Jakmile proběhne sklizeň, dochází k sušení a následně nakládání do různých druhů nálevů. Přidávají se do některých omáček jako pikantní druhy koření. Jsou skvělým doplňkem pro zvěřinu, ale také do salátů, chlebíčků či majonéz. Nalezneme je také v konzervách rybích. Velmi známé jsou v ančovičkách.
Léčivé účinky
Přestože byly v minulosti používány k léčebným účelům, v současné době existují rozdílné názory. Ve větším množství mohou způsobovat nadýmání nebo žaludeční obtíže. Rutin v nich obsažený pomáhá zlepšovat kvalitu cévních stěn a pomáhají snižovat krevní tlak.