Nadýmání je stav, při němž se ve střevech hromadí plyny. Ty způsobují, že se cítíte nafouklí. Na tyto obtíže pomáhají některé domácí prostředky, mezi něž patří i fenyklový čaj. Nadýmání však není jedinou obtíží, se kterou může fenyklový čaj pomoci.

Výhody fenyklového čaje

Fenykl je bylinka, která má pozitivní účinky při potížích s plynatostí. Čaj z ní vyrobený neobsahuje kofein, má antispasmodické vlastnosti a stimuluje produkci žaludečních šťav. Fenykl je užitečný pro gastrointestinální a menstruační křeče, pálení žáhy, průjem, koliku, bolesti žaludku a zažívací potíže. Podporuje tvorbu moči a snižuje vodnatost organismu, která může být způsobena dietou či životním stylem.

Suroviny pro přípravu čaje:

  • 1 lžíce semínek nebo drceného fenyklu
  • 1 lžíce medu (může a nemusí být)

Postup přípravy:

Zalijte fenykl vařící vodou a nechte louhovat 5-10 minut. Následně čaj přeceďte a můžete pít. Pro oslazení můžete použít nejlépe med.

Zdravotní výhody

Ačkoli západní věda nepotvrdila všechny výhody fenyklu a čaje z něj připravovaného, lidé jej od pradávna používali pro celou řadu zdravotních výhod.

  1. Patří mezi ně potlačení nadýmání, podpora močení, podpora metabolismu, pomoc při vysokém krevním tlaku, podpora zraku, regulace chuti k jídlu, snižování stresu, detoxikace těla.
  2. Mezi významné přínosy fenyklu patří jeho anti-spasmodické vlastnosti. Proto někteří lidé věří, že by mohl mít příznivý vliv při snižování příznaků koliky u kojenců.
  3. Fenykl je také považován za užitečný při úlevě od bolesti a to především jeho extrakt.
  4. Fenyklový čaj podporuje hydrataci organismu, je to chutný nápoj, který neobsahuje kofein.

Rizika

Fenykl je považován za slabou bylinku, ačkoli někteří jedinci na něj mohou být alergičtí. Některé studie zjistily, že fenykl má estrogenní účinky, což znamená, že napodobuje účinky estrogenu. Fenyklový čaj není vhodný pro těhotné a kojící ženy. Lidé s rakovinou citlivou na estrogen by se také jeho pití měli vyvarovat.

Estragol, klíčový prvek fenyklu, byl identifikován jako potenciální karcinogen, proto by měli jedinci s nádorovým onemocněním, nebo lidé s vysokým rizikem vzniku tohoto druhu onemocnění, omezit užívání fenyklového čaje nebo se jeho konzumaci zcela vyhnout.