Jedlá soda, nenápadný bílý prášek, který má neskutečnou šíři využití. Většina z nás ji má doma vždy po ruce, oceňujeme zejména její univerzální a jednoduché použití. Skvěle vyčistí nejen kuchyň či koupelnu, ale vrátí též bělost zašlému prádlu i našemu chrupu a pomůže od mnoha dalších nepříjemných problémů, jako je pálení žáhy.
Historie jedlé sody
Podle Americké chemické společnosti byla jedlá soda poprvé objevena v roce 1791 Nicolasem LeBlancem. Teprve v 60. letech 19. století se ale začala vyrábět na průmyslové úrovni a dnes se jí na celém světě ročně vyrobí přibližně dva miliony tun. Jedlá soda, známá také jako hydrogenuhličitan sodný, je zásaditá krystalická látka rozpustná ve vodě.
NH3 + H2O + NaCl + CO2 → NH4Cl + NaHCO3
Při výrobě se do téměř nasyceného roztoku chloridu sodného přidá nejprve amoniak a poté oxid uhličitý. Vznikne hydrogenuhličitan sodný, který se následně odfiltruje. Této chemické rovnice se následně využívá i při rozmanitých způsobech použití jedlé sody.
Jak jedlá soda funguje?
Při reakci jedlé sody s kyselinou, jako je například citronová šťáva, podmáslí či ocet, nebo při tepelném rozkladu se uvolňuje oxid uhličitý. Je to jako v experimentu se sopkou, který si možná pamatujete ze školy. Když dáte jedlou sodu do papírové sopky a zalijete ji octem, sopka „vybuchne“. K podobné reakci dochází i při pečení vlivem tepla, uvolněný oxid uhličitý způsobí, že se těsto „zvedá“. Jedlá soda má však mnoho využití i mimo oblast vaření a pečení. Lze ji použít k neutralizaci kyselin, proto může zklidnit žaludek, zabránit vzniku zubního kazu nebo zbavit se nežádoucích pachů.
Kolik jedlé sody je příliš mnoho?
Dospělí mohou ke zbavení se zažívacích potíží konzumovat roztok vzniklý smícháním maximálně půl čajové lžičky jedlé sody s alespoň půl šálkem vody. Jedlá soda by se zároveň nikdy neměla užívat déle než dva týdny.
Na co si dát pozor?
Používání jedlé sody je obecně považováno za bezpečné, přesto odborníci varují před jejím nadměrným užíváním. Požití velkého množství totiž může v určitých případech vést až k otravě, důvodem je vysoký obsah sodíku. Tělo se následně snaží upravit rovnováhu soli tím, že do trávicího systému nasaje vodu. To způsobuje průjem a zvracení. Pokud tělo vstřebá sodík, může to způsobit selhání ledvin. Sodík může ovlivnit též srdce. Jedna případová studie uvádí, že předávkování jedlou sodou způsobilo u některých osob srdeční arytmii. Lidé s kardiovaskulárním onemocněním a ti, kteří se ze zdravotních důvodů musí vyhýbat soli, by se tak měli používání jedlé sody spíše vyvarovat. V neposlední řadě příliš mnoho jedlé sody může reagovat se žaludeční kyselinou a způsobit chemickou reakci, při které se uvolní velké množství plynu. Jedlá soda může též ovlivnit vstřebávání některých léků.
Tipy na používání
Nenápadný bílý prášek vám může pomoci vyřešit například následující problémy a situace:
- Pomoc při pálení žáhy a zažívacích potížích – zkuste rozpustit čtvrt čajové lžičky jedlé sody ve sklenici vody, abyste neutralizovali žaludeční kyselinu.
- Osvěžení dechu – vyzkoušejte smíchat půl lžičky jedlé sody se sklenicí vody a směsí si vypláchnout ústa, zničíte bakterie a osvěžíte dech.
- Bělení zubů
- Neutralizace zápachu potu v podpaží
- Pomoc při vyrážce a bodnutí hmyzem – jedlá soda zklidňuje pokožku a zmírňuje podráždění.
- Zbavení se nežádoucích pachů – při interakci s částicemi zápachu je jedlá soda rozkládá a prakticky je odstraňuje, nikoli pouze překrývá. K odstranění zápachu v ledničce v ní stačí ponechat šálek jedlé sody po dobu několika hodin.
- Úklid kuchyně či koupelny – kromě boje proti zápachu lze jedlou sodu také smíchat s vodou a vytvořit z ní pastu, která se hodí k čištění trouby, leštění stříbra, uvolňování odtoků, čištění mastných sporáků, vany či dlaždiček.
Často se doporučuje též smíchání jedlé sody s kokosovým olejem. Z jakého důvodu?
Zdroj: healthline.com, axial.acs.org, medicalnewstoday.com, badgut.org, ncbi.nlm.nih.gov