I v případě ovoce platí, že všeho moc škodí aneb překvapivé vedlejší účinky konzumace příliš velkého množství ovoce

Ovoce je důležitou součástí zdravé stravy. Většina druhů má poměrně nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Přestože je těžké se ovocem přejíst, měli byste si uvědomit, že jeho nadměrná konzumace může být spojena s některými nepříliš žádoucími vedlejšími účinky.

Cukry v ovoci nejsou velký problém

Jak již bylo zmíněno, může být obtížné sníst příliš mnoho ovoce. Vzhledem k vysokému obsahu vody a vlákniny je totiž velmi syté. Většina lidí se tak bude cítit sytá dlouho předtím, než začne pociťovat nějaké negativní vedlejší účinky.

Někteří lidé se obávají obsahu cukru v ovoci a myslí si, že konzumace příliš velkého množství ovoce může negativně ovlivnit jejich snahu zhubnout. Přestože mnoho druhů ovoce má vysoký obsah cukru, výzkumy ukazují, že nevede k obezitě. Ve skutečnosti může mít „protiobezitní účinek“, protože dokáže člověka zasytit při nízkém množství kalorií.

Cukr má špatnou pověst částečně proto, že přidané cukry jsou často nadměrně přítomny ve zpracovaných potravinách. Je snadné se nechat zmást, protože ovoce cukr obsahuje. Výživové profily ovoce, které obsahuje přirozeně se vyskytující cukry, se ale výrazně liší od rafinovaných cukrů přidávaných do zpracovaných potravin, aby se zvýšila jejich chutnost a trvanlivost.

Vliv ovoce na naše trávení

I když je obtížné sníst příliš mnoho ovoce, může se to stát. A to především v létě, kdy je všude kolem nás spousta lahodného a čerstvého ovoce, které nás doslova láká ke konzumaci. Pokud se tak stane, negativní vedlejší účinky se budou týkat především trávení. Rizika spojená s nadměrným příjmem ovoce zahrnují žaludeční potíže, průjem, nadýmání a pálení žáhy.

Mladá žena s miskou ovoce.
zdroj: freepik.com

Jaké je ideální množství ovoce za den?

Výživová doporučení amerického ministerstva zdravotnictví doporučují pro dospělého člověka množství ovoce, které odpovídá dvěma šálkům denně. Do tohoto množství se přitom nezapočítává jen ovoce čerstvé, ale též mražené, sušené, konzervované či v podobě smoothie. Jak si to představit?

  • 1 šálek jablka se rovná 1/2 velkého jablka
  • 1 šálek banánu odpovídá jednomu velkému banánu
  • 1 šálek hroznového vína odpovídá 32 hroznovým kuličkám
  • 1 šálek grapefruitu se rovná jednomu střednímu grapefruitu
  • 1 šálek pomeranče odpovídá jednomu velkému pomeranči
  • 1 šálek švestek odpovídá třem středně velkým švestkám
  • 1 šálek jahod odpovídá osmi velkým jahodám

Je též důležité si uvědomit, že naše tělo může z ovoce přijmout jen určité množství cenných látek najednou. Není proto vhodné například ztrojnásobit množství pomerančů, abyste ztrojnásobili příjem vitamínu C, náš organismus ho nebude v takovém množství schopen přijmout a vyloučí ho. Místo toho se zaměřte na to, aby vaše „dva šálky ovoce“ byly co nejpestřejší a nejbarevnější.

Je možné jíst ovoce, když trpíte cukrovkou?

Zdroj: medicalnewstoday.com, wellandgood.com, health.gov, researchgate.net

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X