Je konzumace syrových brambor zdravá nebo ne?

Zajímá vás, jestli jsou syrové brambory zdravé? Vařené brambory jsou oblíbenou složkou příloh, salátů a hlavních jídel. Avšak konzumace syrových brambor není téměř tak obvyklá, protože jsou často považovány za méně chutné a těžko stravitelné. Konzumace syrových brambor může být spojena s několika zdravotními přínosy, ale existují i určité obavy, které se týkají bezpečnosti konzumace a nutričních hodnot.

Syrové brambory vs vařené brambory

Syrové brambory mají typickou chuť a škrobovitou strukturu, která je pro mnohé nepříjemná. Z tohoto důvodu většina lidí preferuje pečení, smažení, grilování nebo smažení brambor. To vede k několika pozoruhodným rozdílům v chuti, struktuře a barvě.

Škrob

Syrové brambory obsahují druh škrobu, který naše tělo nerozkládá nebo neabsorbuje. Místo toho se používá k zajištění energie pro naše prospěšné střevní bakterie. Může snížit hladinu cukru v krvi, zlepšit citlivost na inzulín a udržet pocit sytosti při redukční dietě.

Vyšší množství vitamínu C

Vaření brambor může způsobit, že jsou chutnější, ale mohlo by to také vést ke ztrátě některých živin.Vitamin C je základní vitamín rozpustný ve vodě, který působí jako antioxidant a hraje roli ve všem, od výroby kolagenu až po imunitní funkci. Vysoké teploty však tento vitamín ničí.

Mohou způsobit zdravotní problémy

Ačkoli je škrob spojován s různými přínosy pro zdraví, jeho vysoké množství, které se nachází v syrových bramborách, může přispět k trávicím obtížím jako je nevolnost, plynatost a nadýmání. Syrové brambory mohou pravděpodobně také obsahovat kontaminanty a bakterie z půdy, které by byly obvykle zničeny vařením, což zvyšuje riziko výskytu chorob a infekcí způsobených potravinami .

Sečteno a podtrženo

Syrové brambory pravděpodobně způsobují problémy s trávením a mohou obsahovat více antinutrientů a škodlivých látek. Obsahují však vyšší množství vitamínu C a škrobu, což může být přínosem pro naše zdraví. Ve skutečnosti mohou být jak syrové, tak i vařené brambory užívány jako součást zdravé výživy. Jednoduše praktikujte základní bezpečnost potravin a postupujte podle správných postupů přípravy. Bez ohledu na to, jak si vychutnáte své brambory, ujistěte se, že je důkladně umyjete a správně je uložíte.

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X