Jaro je čas na očistu a restart těla po dlouhé a náročné zimě. Na jaře je ideální doba pro detoxikaci organismu. Je to ideální čas na konzumaci lehkých a osvěžujících jídel, ale také bylinek, kyselých potravin a hub.
Základem jsou zelené potraviny
Chřest se v posledních letech stává sezónním hitem, není divu, tato zelenina je velmi prospěšná hlavně pro ledviny, preventivně pomáhá při zánětu močových cest, očišťuje a odvodňuje tělo. Je skvělým zdrojem kyseliny listové, která se doporučuje hlavně těhotným ženám, železa, vitamínu B a vitamínu K. Tím, že obsahuje málo kalorií, je ideální zařadit chřest i při redukci váhy.
Hrášek je velice chutná zelenina plná minerálních látek a vitamínů, kromě vitamínu C obsahuje také vitamíny E, A, K a vitamíny skupiny B, obsahuje také draslík, vápník, železo, zinek, měď, kyselinu listovou a mnoho bílkovin. Konzumace hrášku vám zajistí více energie, kvalitnější vlasy, zvýší odolnost proti infekcím, pomáhá vrátit soustředěnost.
Kiwi obsahuje více vitamínu C než samotný citron, obsahuje také draslík, hořčík a vápník, zpevňuje žíly a cévy, blahodárně působí na oči a imunitní systém. Kiwi může pomoci i při regulaci hladiny cukru v krvi, zlepšuje spánek díky antioxidantům a serotoninu. Podporuje trávení díky vysokému obsahu vlákniny.
Jarní bylinky na posílení imunity
Máta ochladí i zahřeje, podporuje činnost střev a trávicího traktu, posiluje imunitu a obranyschopnost. Večer napomáhá dobrému spánku, po obědě je zase výborná proti nadýmání, pomáhá uvolnit dýchací cesty.
Petrželka je výborná pro naše ledviny – je silně močopudná což přispívá ke správnému fungování ledvin. Zvyšuje vylučování sodíku a vody z těla, podporuje vstřebávání draslíku do ledvin. Užitečná je při prevenci celulitidy, otocích a špatném krevním oběhu.
Rukola obsahuje spoustu vitamínů, kromě vitamínu C také vápník, fosfor, vitamín K, draslík a hořčík. Draslík a hořčík jsou důležité minerály pro fungování srdce. Draslík může pomoci při vysokém krevním tlaku a hořčík je známý svými účinky při potřebě zmírnit křeče. Rukola obsahuje antioxidanty, které zabraňují působení volných radikálů. Rukola příznivě posiluje imunitní systém. Je výborná do salátu ale i na domácí pizzu.
Vsaďte na kyselé a pikantní chutě
Rebarbora – je nutné jíst ji s mírou, tak aby byla skutečně prospěšná. Je to skvělý zdroj vitamínu B, vápníku, draslíku a manganu, obsahuje velké množství vlákniny, která je prospěšná našemu trávení, zbavuje tělo toxinů, dokáže na sebe vázat tuk a podporuje metabolismus. Dopřejte si koláč, marmeládu nebo čatní.
Ředkvičky blahodárně působí v našem trávicím traktu proti plísním a bakteriím. Podporují imunitu. Vápník, který ředkvičky obsahují, pomáhá našim kostem. Beta karoten má zase příznivý vliv na naše oči. Díky nízkému počtu kalorií jsou ideálním doplňkem diety a jarního restartu těla.
Zázvor je výborný pro posílení imunity v době jara kdy vlivem rychlé změny počasí můžeme snáz nastydnout. Je to významný antioxidant a působí příznivě na dýchací cesty. Snižuje cholesterol a může pomoci při zvracení a nevolnostech. Mnohdy je také spojován s redukcí hmotnosti.
Tip pro gurmány: ochutnejte smrže!
Smrž obecný jedná se o jarní houbu, která se vyskytuje od dubna do května, říká se jí také český lanýž. Tato houba dokáže posílit oslabený imunitní systém, detoxikuje játra a je vynikajícím zdrojem železa.
Už víte, co si dnes dáte k obědu? Zařaďte každý den do jídelníčku některé z jarních potravin a podpoříte jak svůj imunitní systém, tak očistu těla, metabolismus spalování tuků a hubnutí.
Zdroj: active.com