Pokud patříte mezi ty, kdo mají cukrovku 1. nebo 2 typu, zajisté jste si dobře vědomi toho, že strava patří mezi velmi důležité faktory, které pomáhají tyto zdravotní obtíže kompenzovat či naopak komplikovat.
Jídelníček pro diabetiky má být upravený tak, aby nedocházelo ke glykémii( k hypoglykémii nebo hyperglykémii). Neznamená to však, že je nudný nebo chudý. Každý si jej může upravit podle toho, které potraviny má rád a co mu chutná. Pro přípravu jídel je vhodné vybírat takové potraviny, které mají menší obsah sacharidů, ideálně bez rychlých cukrů.
Vhodné potraviny
Zelenina – především zelené druhy, květák, mrkev, rajčata, okurky.
Maso – jakýkoli druh, ideálně pokud je z farmy.
Sacharidy – obsažené v batátech, mají nízký glykemický index.
Tuky – kokosový olej, ořechy, ale tady pozor, neboť některé druhy obsahují větší množství cukru (především kešu).
Ovoce – především takové, které nabízí vysoký obsah vlákniny a nízký obsah cukrů (borůvky, maliny, rybíz, jahody, ostružiny, brusinky).
Mezi další vhodné druhy potravin patří vejce, kozí mléko, máslo Gee, a pokud chcete mlsat, tak vysokoprocentní druhy čokolády.
Potraviny nevhodné
Do této skupiny patří především takové, které obsahují rychlé cukry – sladkosti, chipsy, ovoce s velkým obsahem sacharidů, džusy.
Dodržování diety
Dieta při cukrovce je trochu specifická. Pokud chcete zhubnout, je vhodný pravidelný pohyb. Chcete – li držet dietu, nepospíchejte. Jakmile si vyberete dietu drastickou spojenou s dvoufázovými tréninky, připravíte tělu šok a navíc je velmi vysoká pravděpodobnost, že takovým způsobem v žádném případě nedosáhnete vytouženého cíle. Náhlá a prudká změna jakýchkoli pravidelných návyků způsobí únavu a stres. Tělo si bude snažit udržet dostatek energie a může dojít i k hypoglykémii či hyperglykémii.
Více informací i vzorový jídelníček naleznete na webu fitdia.cz