Rychlé občerstvení má mnoho podob, ale žádná z nich neprospívá našemu zdraví. Jídlo i pití prodávané ve fast food restauracích je plné nasycených tuků, přidaných cukrů a dochucovadel, které mají jediný cíl: spustit v našem mozku pozitivní reakci, která nás donutí k další návštěvě.
Proč toužíme po jídle z fastfoodu
Každý dospělý člověk dobře ví, že stravování v restauracích rychlého občerstvení není zdravé. Jak je tedy možné, že jsou po celém světě tak rozšířené a oblíbené?
Existuje několik faktorů, které nás “nutí” se čas od času uchylovat k jídlu ve fast foodu. Ty nejdůležitější spouští naše samotné tělo v čele s mozkem, a právě toho restaurace hojně využívají.
Náš mozek je naprogramován na vyhledávání kaloricky bohatého a výživného jídla. V původním slova smyslu byl totiž takového jídla v přírodě nedostatek a jeho získání bylo zárukou pohodlného přežití. V dnešním světě jsou však obchody i restaurace plné doslazovaných, tukem překypujících potravin, které jsou navíc dobarvené a ochucené tak, aby nás lákaly všemi smysly. Touha po vysoce kalorickém jídle je tak v současné době zcela neopodstatněná.
Proč je tak těžké sníst malou porci nezdravého jídla
Problém fast foodu tkví především v nepoměru kvality a kvantity. Jídlo je extrémně kalorické, ale zároveň jsou k dostání velké porce. Navíc jsou všechny pokrmy pečlivě dochucené tak, aby v našich ústech spouštěly pozitivní pocity. Je tedy velmi snadné zkonzumovat příliš mnoho nezdravého jídla. Může se tak běžně stát, že v jediném pokrmu do sebe dostanete doporučenou denní dávku energie, sacharidů, tuků i soli.
Fast food postrádá důležité živiny
Fast food obsahuje příliš nasycených tuků, rafinovaného cukru a soli, ale většinou zcela postrádá vitamíny, minerály, dostatek tekutin a vlákninu.
Denní energetický příjem tak díky hranolkám a milkshakům splníme velmi lehce, ale naše tělo bude postrádat základní živiny.
To vede k tendenci objednat si k nezdravému menu zdravější přílohu. Nenechte se ale mýlit, zeleninový salát, miska čerstvého ovoce nebo rádoby dietní nápoj z fast foodu bývají často také plné dochucovadel.
Ve stresu saháme po nezdravém jídle
Když sníte něco chutného, ve vašem těle se začne vyplavovat serotonin a další hormony dobré nálady. Pokud jste ve stresu, vaše chování řídí stresový hormon kortizol. Ten má na svědomí zvýšenou chuť k jídlu právě v touze nastolit v organismu příjemné pocity. Pokud spěcháte, jste unavení a vystavení každodennímu stresu, je velmi pravděpodobné, že budete chtít hlad zahnat právě v rychlém občerstvení.
Jak se vyhnout fast foodu
Přestože restaurace s rychlým občerstvením jsou lákavé a potkáte je na každém rohu, můžete své tělo vědomě nasměrovat jinam. Stačí dodržovat tato jednoduchá pravidla:
- Jezte pravidelně – jedině tak nedojde k náhlému poklesu energie a touze rychle zahnat hlad
- Dopřejte si dostatek spánku – předejdete únavě hned po ránu
- Pijte vodu – dostatek tekutin zaplní váš žaludek při nulovém příjmu kalorií
- Vyhýbejte se stresu – stresové hormony podporují chuť k jídlu
- Omezte alkohol – když pijete, spíše sáhnete po tučném jídle
- Hlídejte si porce – nesnězte celé velké balení jen proto, že bylo cenově výhodné
- Soustřeďte se na jídlo – během jídla nesledujte televizi, počítač ani zprávy v telefonu
Zdroj: brainfodder.org