Zajímáte se o zdravou výživu? Snažíte se dbát na vyvážený jídelníček? A čtete nutriční údaje na obalech potravin? Pokud je pro vás výživová tabulka a čísla v ní uvedené stále tak trochu španělská vesnice, pojďme se o složení něco naučit společně. Naučte se sledovat ty správné údaje a vyhnout se nákupu jídla plného prázdných kalorií.
Každá zpracovaná potravina na sobě ze zákona musí mít uvedeno přesné složení. Zákon sice uděluje některé výjimky např. u velmi malých kousků nebo nebaleného pečiva, ale i v těchto případech musí být složení dohledatelné u prodejce. Toto právo na informace o tom, co jíme, ovšem bereme jako samozřejmost.
V případě, že sledujete svůj denní příjem kalorií nebo se snažíte zhubnout, je čtení etiket naprostou nezbytností alespoň v začátcích, kdy vám pomůže se ve světě nutričních hodnot zorientovat.
Kilojouly nebo kalorie
Energetická hodnota potravin nesmí chybět na žádném baleném jídle. Většinou je přepočítána jak na kalorie (kcal), tak kilojouly (kJ) a udává, kolik energie z daného pokrmu získáte. Uvedená hodnota odpovídá 100g výrobku a v některých případech nalezneme také přepočet na konkrétní balení, popř. 1 porci.
Energetická hodnota je pouze orientační údaj, mnohem důležitější je pro vás sledovat složení dalších živin, jako jsou cukry, tuky nebo proteiny.
Tuky a nasycené tuky
Vysoké množství tuku v potravině ještě nemusí nutně znamenat, že je pro vaše tělo škodlivá. Je rozdíl mezi tukem ve smažených chipsech a tuňákovi. Proto se zaměřte spíše na detailní rozpis, který rozlišuje nasycené a nenasycené tuky.
Nasycené mastné kyseliny jsou z chemického hlediska jednoduché a zpravidla pochází z živočišných zdrojů. Jejich zvýšená konzumace vede k obezitě, vysokému cholesterolu, riziku kardiovaskulárních chorob a v jídle bychom s nimi měli rozhodně šetřit.
Naproti tomu nenasycené tuky naše tělo ke svému správnému fungování nutně potřebuje. Jsou bohaté na další výživové látky, nemají tendenci ukládat se do tukových zásob a obsahují tolik důležité omega 3 a 6 mastné kyseliny. Jejich zdrojem je například avokádo či ořechy, ale také rybí maso.
Obsah tuku v potravině | nízký | vysoký |
Tuky celkově | méně než 3 g/100 g | více než 17,5 g/100 g |
Nasycené tuky | méně než 1,5 g/100 g | více než 5 g/100 g |
Sacharidy a cukry
Přestože tyto dva pojmy se nezřídla zaměňují, cukry jsou pouze jedním z druhů sacharidů.
Sledování obsahu cukru vám může velmi pomoci v případě, že se výrobce potraviny snaží “zamaskovat” vysoký obsah cukru například tím, že ve složení uvádí suroviny jako je glukózový sirup, sladový, karamel a podobně, které jsou ve skutečnosti jen jinou formou cukru.
Obsah cukru v potravině | nízký | vysoký |
Cukry | méně než 5 g/100 g | více než 22,5 g/100 g |
Bílkoviny
Svět je v posledních letech doslova posedlý konzumací proteinů a na trhu jsou k dostání všechny možné “speciální” potraviny bohaté právě na bílkoviny.
Bílkoviny jsou bezesporu důležitou složkou potravy a pokud se snažíte zhubnout nebo nabrat svalovou hmotu, bez proteinů se zkrátka a dobře neobejdete. Nemusíte ale v žádném případě kupovat speciální drahé proteinové potraviny.
Zkuste si vzít v obchodě do ruky obyčejný řecký jogurt a tvaroh s údajně vysokým obsahem bílkovin. Mnohdy zjistíte, že nutriční hodnoty jsou velmi podobné, ale cena odlišná.
Sůl a sodík
Obsah sodíku se vyplatí sledovat všem, kteří bojují se zadržováním vody v těle, otékáním končetin a také se obávají vysokého krevního tlaku. Nadměrná spotřeba soli je pro náš organismus zátěží a pokud najdete na obale výrobku obsah soli vyšší než 1,5 g/100 g, jedná se o výrobek s vysokým obsahem soli.
Zdravý a vyvážený jídelníček nezakazuje žádné konkrétní složky. Pokud chcete jíst zdravě po celý život, jakékoliv přísné restrikce vám na vaší cestě spíše škodí. Naučte se sledovat složení výrobků dříve, než je koupíte a ty, které obsahují příliš mnoho kalorií, nasycených tuků, cukru nebo soli, nechte s čistým svědomím v regále.
Zdroj: nhs.uk