Mnoho z nás hledá nějaký návod, který by nám pomohl prožít dlouhý a zdravý život. Jedním z důležitých faktorů, které se na délce a kvalitě života podílejí, je naše strava. Nová studie, která byla publikována letos v únoru, odhalila několik klíčových potravin, jejichž přidání do jídelníčku by mohlo prodloužit délku našeho života o více než deset let.
Délka života a strava
V rámci tohoto výzkumu, který byl zveřejněn v časopise PLOS Medicine, se norští vědci snažili zjistit, jaký vliv má nahrazení tradiční „západní stravy“, která obsahuje velké množství masa, rozmanitých zpracovaných potravin a nápojů slazených cukrem, stravou zaměřenou na méně zpracované, plnohodnotné potraviny, jako jsou ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a celozrnné výrobky. Studie vytvořila model toho, jak by změny ve stravování mohly ovlivnit prodloužení života jednotlivce na základě existujících údajů. K modelování budoucího dopadu změny stravy člověka bylo využito existujících metaanalýz a údajů z databáze Global Burden of Disease, která dlouhodobě sleduje 286 příčin úmrtí, 369 nemocí a zranění a 87 rizikových faktorů ve 204 zemích a teritoriích světa.
Začít se vyplatí v každém věku
Odhalení předčilo veškerá očekávání. Ukázalo se totiž, že ti, kteří se začali stravovat zdravěji ve svých dvaceti letech, si tím mohli prodloužit život o deset let v případě žen a až o třináct let v případě mužů. Nezanedbatelné prodloužení života se ale týkalo i těch, kteří se začali zdravěji stravovat i v mnohem pozdějším věku. Například ti, kteří zlepšili svůj jídelníček po šedesátce, zaznamenali prodloužení života o osm let a ti, kterým bylo osmdesát let, si mohli přidat tři a půl roku života. Které potraviny tedy vynikají mezi ostatními, pokud jde o vliv na délku života?
Potraviny, které vám mohou prodloužit život
Podle vědců měly největší vliv na dlouhověkost rostlinné potraviny, zejména ovoce a zelenina s velkým množstvím vitamínů a minerálů. Rovněž rozmanité ořechy a semena se na seznamu potravin podporujících dlouhověkost umístily velmi vysoko, neboť jsou významným zdrojem zdravých nenasycených rostlinných olejů. Co se týče nejvhodnějších ořechů, vlašské ořechy, mandle, pekanové ořechy a pistácie byly těmi, které přidávaly roky života nejvíce. Kromě vitamínů, minerálů a bílkovin obsahují ořechy také fytochemikálie, což jsou antioxidanty, které jsou spojovány se snižováním rizika chronických onemocnění.
Další vysoce účinnou potravinou, pokud jde o dlouhověkost, jsou luštěniny, především fazole, cizrna, hrách a čočka. Jedním z největších přínosů luštěnin je vysoký obsah bílkovin. Pokud chcete trvale konzumovat více rostlinných potravin, je nejlepší přidávat je do jídelníčku postupně. Dbejte také na kontrolu porcí, neboť například ořechy mohou mít vysoký obsah kalorií.
Kromě stravy je jedním z klíčů k dlouhověkosti údajně i pes. Jak je to možné?
Zdroj: healthdata.org, journals.plos.org, cnn.com, healthline.com, mindbodygreen.com