Sójové boby jsou dnes hojně užívány a konzumovány po celém světě. Vyrábí se z nich řada potravin a oblíbené se staly především u vegetariánů a veganů jako skvělý zdroj bílkovin. Setkali jste se však již s edamame, nezralými sójovými boby se sladkou chutí?

Edamame

Edamame jsou nezralé sójové boby, které jsou hojně konzumovány v mnoha oblastech Asie. Jejich oblíbenost však proniká až k nám a vy si je můžete dopřát v řadě asijských restaurací. Jedná se o jakousi zdravou svačinku rostlinného původu, která skvěle chutná a je zdraví přínosná. Edamame se někdy nazývají také jako “sladké sójové boby”. Svým původem jsou z východní Asie a oblíbeny především v Japonsku. Zajímavé je, že se edamame sklízí obvykle ručně ještě dříve, než zcela dozrají. Takto sklizené sójové boby jsou mnohem sladší.

Vzhled a chuť

Edamame se od klasických zralých sójových bobů liší, a to svým vzhledem i chutí. Edamame jsou totiž barvou zelené, oproti barvě hnědé či hnědožluté, kterou mají zralé sójové boby. Zakoupit je můžete v syrovém stavu. Jsou ukryty v sójových luscích, které se nekonzumují. Ke konzumaci jsou určené zelené sójové boby uvnitř. Seženete je například v mražené formě, přičemž se dají snadno a rychle připravit vařením, osmažením či ohřátím v páře. Edamame se podávají se špetkou soli, která zvýrazní jejich chuť, někdy také s trochou chilli. Přidávají se však také do polévek, salátů, asijských směsí apod.

Nutriční hodnoty

Edamame jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny, mikroživin, například folátu, manganu, fosforu či vitamínu K. Obsahují také omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Díky obsahu bílkovin jsou tak dobrým doplňkem stravy vegetariánů a veganů. Ve 155 g vařených nezralých sójových bobů se skrývá až 18,5 g bílkovin. Jeden šálek připravených bobů ke konzumaci obsahuje přibližně:

  • 189 kalorií
  • 16 gramů sacharidů
  • 17 gramů bílkovin
  • 8 gramů tuku
  • 8 gramů vlákniny
  • 482 mikrogramů folátu (121 procent DD)
  • 1,6 miligramu manganu (79 procent DD)
  • 41,4 mikrogramů vitamínu K (52 procent DD)
  • 0,5 miligramů mědi (27 procent DD)
  • 262 miligramů fosforu (26 procent DD)
  • 99,2 miligramů hořčíku (25 procent DD)
  • 0,3 miligramu vitaminu B1 (21 procent DD)
  • 3,5 miligramu železa (20 procent DD)
  • 676 miligramů draslíku (19 procent DD)

Zdravotní přínosy

Zdraví srdce

Edamame mají vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Snižují celkovou hladinu cholesterolu v krvi, navíc obsahují množství vlákniny, která je pro zdraví kardiovaskulárního systému celkově příznivá.

 Obsah isoflavonů

Isoflavony jsou obsaženy v luštěninách a mají zajímavý vliv na lidské zdraví. Obsahují je i edamame a spadají do skupiny fytoestrogenů, které napodobují účinky estrogenu v těle. Mají vliv na zdraví kostí, zvyšují hustotu minerálů v kostech a jsou důležité pro ženy v období přechodu. Působí totiž na postmenopauzální příznaky a mají pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví, kognitivní funkce a působí jako prevence vzniku rakoviny.

Hladina krevního cukru

Podobně jako jiné druhy luštěnin jsou i edamame dobrou volbou pro udržení stabilní hladiny cukru v krvi. Mají nízký glykemický index a jsou dobrým zdrojem vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru v krevním řečišti.