Černá sapota (Diospyros nigra) je druhem tomelu, podobně jako kaki, s opravdu zvláštní chutí a vzezřením. Plody černé sapoty mají tmavě hnědou dužninu, která svou chutí připomíná čokoládu a konzistencí spíše pudink. Ochutnali jste již někdy tento plod?

Původ

Černá sapota pochází z oblasti Mexika a Guatemaly, postupně se však rozšířila do tropů celého světa. Velkým hitem se stala například v USA či Austrálii. Potkat ji dnes můžete i na jihu Itálie či ve Španělsku a dopřát si ji tak na své dovolené. Černá sapota je choulostivým druhem tomelu, který se však dá pěstovat i u nás.

Pěstování

Pěstovat černou sapotu můžete ve sklenících, ale také v bytě, kde bude mít rostlina dostatečný prostor. Potřebuje však přísun světla. V létě můžete rostlinu přemístit i ven.

Plody

 

Plody mají zelenou barvu, a to i ve své zralosti. Barva se během zrání jen mírně mění z olivového odstínu do žlutozeleného. Dužnina je původně bílá, ale postupně se promění na hnědou až černou. A jak černá sapota chutná? Konzistence dužniny je krémovitá s jemnou chutí, která připomíná čokoládu či čokoládový pudink, tak trochu s příchutí ostružin. Proto se sapota označuje také jako “čokoládové ovoce”. Plody se konzumují čerstvé, ale připravují se z něj také džemy a používá se i při pečení, mnohdy jako dietnější náhražka za čokoládu.

Zdraví

Černá sapota je ideálním doplňkem při hubnutí, neobsahuje totiž mnoho kalorií a zažene vaše chutě na sladké. Díky tomu, že svou konzistencí i chutí připomíná čokoládový pudink, hravě vaše chutě uspokojí zdravou cestou. Nutné je zmínit, že je velmi bohatá na obsah vitamínu C. Obsahuje ho až 4 x více než pomeranč.