Jak na dokonale zdravý a výživný sendvič? Podívejme se na jeho anatomii skutečně podrobně. Pokud chcete připravit zdravý sendvič, je potřeba pamatovat zejména na dvě věci – zdravé tuky a kalorie. Často totiž připravujeme sendviče s velkým obsahem sodíku a zapomínáme, že je velmi nebezpečný a měli bychom se mu vyhýbat.
Podívejte se na tipy, jak připravit zdravý sendvič
Chleba
Chleba, který vyberete, nesmí obsahovat více, než 80 kalorií v jednom krajíčku. Některé druhy, které považujeme za zdravé, obsahují 100 kalorií v jednom plátku. Vyzkoušejte například tortilu nebo tortilu vyrobenou z kukuřice. Obsahuje pouze 45 kalorií a velké množství vlákniny.
Maso
Mezi zdravé varianty masa patří maso kuřecí nebo krůtí. Můžete jej však nahradit i grilovanou zeleninou jako například lilkem nebo cuketou, které necháte přes noc marinovat v balsamikovém octu.
Přidejte více zeleniny
Sýry obsahují velké množství sodíku, takže používejte více zeleniny – rukolu, mrkev nebo rajčata. Tyto druhy obsahují pouze menší množství sodíku.
Dochucovadla
Majonéza je velmi nezdravá. Obsahuje velké množství kalorií ( 200 – 400). Zkuste místo ní například na pečivo rozetřít avokádo, které je nejen zdravé, ale i chutné.
Koření
Pokud chcete na dochucení použít koření, používejte vždy mlýnek na koření, který pomůže uvolnit z jednotlivých druhů esenciální oleje, které jsou extrémně zdravé a neobsahují žádné kalorie.