Amalaki, léčivá superpotravina z Indie

Amalaki (Phyllanthus emblica) je pro mnohé neznámá plodina, která nabízí četné zdravotní i nutriční výhody. Najdeme ji také pod názvy indický angrešt nebo amla. Jde o nízký strom či keř, který má částečně opadavé listy. Je pěstován především pro plody, které mají žlutozelenou barvu a svým tvarem i velikostí připomínají angrešt. Jejich chuť je nakyslá a nahořklá, ale mají léčivé účinky. Domovinou rostliny jsou subtropické a bezmrazé Indie. Proto, aby prospívala, potřebuje dostatek vláhy, velké množství slunečních paprsků a teplotu kolem 25ºC.

Využití a zdravotní přínosy plodů

Plody se velmi často využívají v Ajurvédské medicíně. Nabízejí účinky antivirové i antimikrobiální a pomáhají v boji s revmatickou artritidou, osteoporózou, záněty nebo akutní pankreatitidou. Také bychom u nich mohli najít potenciální účinky, které se vztahují k boji proti některým typům rakoviny či chorobám jaterním nebo ledvinovým. Je to velmi dobrý zdroj vitamínu C, antioxidantů, bílkovin, sacharidů, sodíku, železa, vlákniny, karotenu, fosforu a komplexu vitamínu B. Plody se konzumují syrové nebo je lze upravit s kurkumou. Nakládají se do soli, oleje a koření.

Jak plody sehnat

U nás je snadno dostupný prášek z plodů (nejlépe ve specializovaných obchodech), případně si můžeme rostlinu vypěstovat ze semínek. Jen pozor, nemá ráda mráz, takže před příchodem mrazu je třeba ji přestěhovat do interiéru.

Zdravotní přínosy prášku z amalaki

  • Vlasy – Díky antioxidantům, železu, karotenu a vitamínu C je účinný jako prevence proti padání vlasů a pomáhá při regeneraci poškozených vlasů, posiluje jejich kořeny a podporuje zdravý růst. 2 lžíce prášku rozmíchejte v šálku vody, vytvořte hustou pastu, tu pak naneste na pokožku vody a jemně masírujte.
  • Zpomalení stárnutí – Amla je dobrým zdrojem vitamínu C a antioxidantů, které jsou účinné při snižování poškození buněk, chrání naše tělo před působením volných radikálů a zpomalují proces stárnutí.
  • Prevence proti chorobám srdce – Amla je jedním z nejlepších plodů vhodných pro snížení špatného cholesterolu a udržení dobrého cholesterolu. Prášek je účinný při snižování ucpávání tepen, dále také posiluje srdeční svaly a tím napomáhá prevenci srdečních onemocnění.
  • Podpora dobrého trávení – Je to dobrý zdroj vlákniny, která podporuje zdraví střev a celé trávicí soustavy. Podporuje také sekreci žaludečních a trávicích šťáv. Pomáhá rovněž předcházet gastrointestinálním poruchám a rakovině tlustého střeva.
  • Zvyšuje chuť k jídlu – Pokud si dáte před jídlem džus z amly nebo med smíchaný s práškem, zvýšíte tak chuť k jídlu.

Upozornění a dávkování

Než začnete používat prášek z plodů amalaki, poraďtte se se svým lékařem, není vhodný například při kašli. Lze jej konzumovat skvěle nepříklad s jogurtem nebo ghí. Jako doporučená dávka se nejčastěji uvádí 1-2 plody nebo 1-2 lžičky prášku. V případě šťávy z amalaki je třeba ji naředit ve stejném poměru vodou.

Foto: flickr.com/photos/45835639@N04/4327531563

Barbora Brodacká

Mezi mé koníčky patří zdravé vaření a sport. Ráda žiji zdravě a o svoje zkušenosti a znalosti se s vámi dělím na tomto webu. Snad vám moje články pomohou a dozvíte se něco nového! :-)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X