Ajurvéda: pravidla stravování pro štíhlé tělo a zdravou mysl

Věříte v celostní pojetí těla a mysli? Přikláníte se k východním směrům myšlení, medicíny i stravování? Ajurvéda již dlouho používá stravu jako hlavní prostředek na rovnováhu mezi tělem a myslí. Jak konkrétně vypadá ajurvédská dieta?

Jaký jste stravovací typ podle Ajurvédy

Ájurvéda tvrdí, že každý člověk má jedinečnou stavbu mysli a těla, známou jako dóša. Je nutné vybrat si správné potraviny podle svého typu dóši, tak aby byly všechny tři dóši v rovnováze a harmonii s tělem. Obecně lze při výběru pokrmů použít následující principy:

  • Vata (vzdušné a vesmírné prvky). Osoby s přebytečnou energií Vata obnoví rovnováhu prostřednictvím potravin, které jsou teplé, (např. polévky a dušená masa), plné zdravých tuků (jako olivový olej, ghí a avokádo).
  • Pitta (ohnivé a vodní prvky) doporučuje potraviny, které vás ochladí (např. máta peprná, okurka, koriandr a petržel), dále (fazole, luštěniny, granátové jablko a zelený čaj).
  • Kapha (zemské a vodní prvky). Je třeba dávat přednost jídlům, která jsou lehká, teplá, čerstvá, myslete na „vlákninu“, především na zeleninu, tím budete mít Kaphu v rovnováze.

Zaujalo vás stravování podle Ajurvédy? Zjistěte, jaký jste stravovací typ a přečtěte si více o pravidlech ajurvédské diety.

Indická kultura a ajurvéda.
pixabay.com

Kolik jídla jíst pro zdraví a hubnutí

Jezte, dokud nejste spokojeni, nepřejídejte se však. Kromě zjevných důsledků přírůstku hmotnosti, přejídání zvyšuje produkci volných radikálů v těle, což zase urychluje proces stárnutí. Když jste najedení, ale ne nacpaní, vyhnete se přejídání, tělo má potřebnou výživu bez další zátěže s trávením a ukládáním zbytečných kalorií.

Množství studených a mražených potravin a nápojů by mělo být co nejmenší. Konzumace potravin, které jsou co nejčerstvější, zvýší vaši energii (pránu) snadněji než konzumace stejných potravin, které nejsou čerstvé. 

Ajurvéda doporučuje jíst největší jídlo v poledne, kdy je Agni nejsilnější, tělo je schopné trávit s menším energetickým výdejem než jindy během dne. 

Vyhraďte si dostatek času na jídlo a odpočinek po něm

Jíte často ve spěchu? Stává se, že jsme při jídle vyrušování kontrolou emailů, telefonem aj. Je třeba eliminovat tyto činnosti. U jídla proto vnímejte každé sousto –  barvy, příchutě…

Podle ajurvédských principů existují tři fáze trávení, které je nutné dokončit po jídle. V první hodině po jídle jsou dominantní energie Kapha. Dvě až čtyři hodiny po jídle řídí trávení Pitta. Během této doby se jídlo promění na výživu těla. Čtyři až pět hodin po jídle stoupá energie Vaty. Ajurvéda doporučuje pouze tři jídla denně, pro správné trávení.

Jak je to podle Ajurvédy s jezením před spaním? Pokud energii tělu bere trávení, zastaví se duševní procesy. Z tohoto důvodu ájurvédská medicína doporučuje, aby poslední jídlo dne bylo lehké a nejpozději tři hodiny před spaním, tím se zabrání nerovnováze. Díky tomu se může tělo regenerovat duševně i fyzicky během spánku.

Indická kultura, strava a ajurvéda.
pixabay.com

Pitný režim při stravování podle Ajurvédy

Aby se zabránilo ředění agni, nápoje by se měly konzumovat společně s jídlem minimálně. Pití čaje mezi jídly minimalizuje hlad, detoxikuje, a pomáhá trávit. 

Vata dóša doporučuje teplé kořeněné čaje, jako je skořice, zázvor a hřebíček. Pitta, který si může dát čaj horký nebo chladný, doporučuje mátu, koriandr a růži. Kapha zvýší energii, trávení a optimismus pomocí lékořice, černého pepře a kardamomu.

Ajurvéda se vám možná na první pohled zdá jako složitý systém pravidel a cizích slov, ale jakmile ji vyzkoušíte, brzy uvidíte pozitivní účinky nejen na svém těle, ale také vzhledu a myšlení. Vyzkoušejte alespoň některá z pravidel ajurvédské diety a dostaňte své zdravé tělo do harmonie s klidnou duší.

Zdroj: chopra.com 

Raina Tomanová

Jmenuji se Raina Tomanová, narodila jsem se ve Vrchlabí, kde také pár let žiji. Mám dvě male děti a tři kočky. Zajímám se o témata z různých oborů, ráda si popovídám s přáteli, miluji hokej (jako fanoušek) a ráda objevuji nové věci :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X